València, 218 parques de barrio

La Universitat Politècnica de València ha col·laborat amb l’Ajuntament de València en el llançament d’una plataforma web per a la millora dels parcs de barri de la ciutat

A més, ha participat en l’exposició que pot visitar-se fins al 4 de gener de 2019 en el Almudín de València

Amb el propòsit de millorar els parcs de barri de València naix la plataforma web valenciaparcsdebarri.es, una iniciativa promoguda des de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament a través de la Delegació de Parcs i Jardins.

Aquesta pàgina web, fruit de diversos anys de treball, representa una finestra oberta als ciutadans i usuaris de l’espai públic. Gràcies a ella poden conèixer, opinar i valorar els parcs que utilitzen diàriament. A més, aquesta plataforma permet la localització, l’accés a informació i la valoració dels més de 200 parcs de barri repartits per tota la ciutat de València.

“Són parcs poc reconeguts, en molts casos tenen deficiències funcionals, de disseny, de materialitat, d’il·luminació, etcètera. No obstant açò, presenten un elevat grau d’ús diari per un ampli espectre de població (xiquets en edat escolar, pares, cuidadors, gent gran, paseantes de gossos). Per açò és important conèixer com s’utilitzen els parcs i les necessitats dels usuaris per a millorar la qualitat dels mateixos”, ha declarat Ana Portalés, professora del Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València. De reduït grandària (entre els 1.000 i 15.000 m²), els parcs de barri estan presents en tota la ciutat i constitueixen un conjunt de xicotets focus. Segons Portalés, “València disposa de 218 parcs de barri la superfície agregada del qual suma prop del milió de metres quadrats, equivalent a la superfície del Jardí del Turia. Són escenaris de vida urbana dels barris on es fomenten les relacions socials”.

Iniciativa impulsada per professors del Departament d’Urbanisme de la MTS d’Arquitectura

Un equip multidisciplinari d’investigadors i docents vinculats a la Universitat Politècnica de València i experts en urbanisme, paisatge, botànica, jardineria, sociologia, sostenibilitat, planejament i història urbana participen en el projecte. La iniciativa impulsada pels professors del Departament d’Urbanisme Ana Portalés, Vicente Colomer i David Urios va sorgir en el curs 2011-2012 quan es planteja com a tema docent en l’assignatura Urbanística 1 del Grau en Fonaments d’Arquitectura.

“Partint d’una metodologia d’anàlisi centrada en la importància de l’ús social i el programa funcional d’aquests espais, s’inicia una recerca enfocada a analitzar el grau d’ús, el perfil dels usuaris, els horaris, les activitats i el grau de satisfacció dels usuaris dels parcs. Fruit d’aquesta recerca es va crear la web que ofereix a la ciutadania informació dels parcs de barri de València i que permet als usuaris opinar i valorar els parcs que utilitzen diàriament”, ha explicat Portalés.

valenciaparcsdebarri.es

Es tracta, per tant, d’una plataforma de recerca social, urbana i docent que facilita l’intercanvi d’informació i la col·laboració entre els usuaris dels parcs de barri de València i l’alumnat, el professorat i els organismes públics que s’han sumat al projecte.

La pàgina web inclou diversos continguts: localització i dades bàsiques dels parcs de barri de València, documentació docent de propostes realitzades per l’alumnat de la Universitat Politècnica de València i una finestra oberta a l’opinió. D’aquesta forma, es persegueix difondre l’activitat investigadora, implicar a l’alumnat, millorar els projectes dels parcs de barri i servir de canal d’informació bidireccional amb l’Ajuntament.

Una constel·lació de vida urbana

Al seu torn, els professors del Departament d’Urbanisme de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València Ana Portalés, Vicente Colomer i David Urios han comisariado l’exposició “València, parcs de barri, una constel·lació de vida urbana”. Segons la professora Portalés, “l’objectiu de la mostra és traure de l’anonimat aquests espais i posar de rellevància la importància dels parcs de barri com a infraestructura verda en el conjunt de la ciutat”.

Per a açò, “a través d’una maqueta, es mostren les gènesis i evolució dels mateixos i la seua relació amb els barris com a àrees d’influència. De manera audiovisual, s’inclou la seqüència de les imatges aèries dels parcs de barri de la ciutat. També, s’analitza la morfologia d’aquests espais a través de planimetries d’una selecció de parcs. I, finalment, s’intenta transmetre la importància dels parcs de barri com a escenaris de vida urbana en la ciutat, incloent entrevistes a diferents usuaris dels parcs, així com imatges fotogràfiques que reflecteixen l’activitat humana dels parcs de proximitat”.

Deixa el teu comentari