Vila-real, Alzira i l’AVL s’uneixen per a difondre la figura i l’època del rei Jaume

Els tres ens signen un conveni per a organitzar, de manera alterna en ambdues ciutats, una jornada que se celebrarà el 17 febrer, en la qual investigadors i experts parlaran sobre el monarca i sobre la història, cultura i patrimoni que va deixar

Alzira, 24 de gener de 2018. Els ajuntaments de Vila-real i Alzira juntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) s’han unit per a difondre la figura i l’època del monarca fundador d’ambdues ciutats i del Regne de València.

La Jornada Jaume I celebrarà la seua segona edició a Vila-real, gràcies al conveni signat per l’alcalde, José Benlloch, amb el seu homòleg a Alzira, Diego Gómez, i el president de l’AVL, el vila-realenc Ramon Ferrer. Una formalització oficial que s’ha realitzat a l’Hostal del Rei i que ha comptat amb la presència dels regidors de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, i de Cultura, Eduardo Pérez, així com de l’arxiver municipal, Vicent Gil, tots ells col•laboradors de la iniciativa.

“És un orgull per a nosaltres poder fer oficial aquest acord en un espai tan significatiu a nivell històric per a la nostra ciutat, ja que el mateix rei va demanar la seua creació poc després de fundar la vila medieval i dos anys després va morir a Alzira, on ja en desembre de 2016 van organitzar la primera jornada centrada a difondre la seua figura i l’època que va marcar el monarca”, explica Benlloch. “Vist l’èxit i interès suscitats, Vila-real ha sol•licitat a l’AVL la coorganització de la sessió, de manera que el pròxim 17 de febrer serà la nostra ciutat la que aculla aquesta trobada, en la qual es donaran cita investigadors i estudiosos sobre la figura d’aquest emblemàtic personatge i el llegat que ens va deixar”, apunta.

En aquest sentit, Ramon Ferrer destaca que “Vila-real i Alzira estan unides perquè ambdues comparteixen part de la seua història amb el monarca, que els va donar la vida, i aquesta és una manera ideal d’agermanar tots dos municipis i de rendir, al mateix temps, homenatge al fundador”. A més, posa de manifest la importància d’aquesta convocatòria, ja que “qualsevol investigador o expert en la matèria sabrà que tant Vila-real com Alzira són els llocs de referència on tractar aquesta interessant temàtica”. Segons ha avançat Ferrer, seran sis les conferències a càrrec de catedràtics i experts les que es realitzaran el pròxim dia 17 a Vila-real, el programa detallat del qual es donarà a conèixer en breus.

Per la seua banda, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha assegurat que “per a nosaltres és un honor comptar amb els privilegis que el monarca ens va deixar i per açò volem aprofitar la figura de Jaume I per a mantenir les nostres arrels, els nostres nexes d’unió amb els pobles del país, ja que el rei és un eix vital per a la vertebració”. A més, manifesta que “Vila-real i Alzira són peces clau de la història, ja que estan unides pel pas del rei, que va deixar un important llegat. En el nostre cas, encara conservem un dels murs de l’antic palau i a Vila-real segueix dret i intacte l’edifici”. “Signar aquest conveni permetrà agermanar ambdues ciutats gràcies al fundador i també enriquir-nos i compartir coneixements cada any en una de les dues ciutats, gràcies als experts”, apunta.

Benlloch ha agraït a l’AVL la seua col•laboració permanent i ha afirmat que aquestes jornades contribuiran a potenciar les marques de ciutat, com la de Congressos o de Ciutat Educadora. “En breus celebrarem les nostres festes fundacionals, que són un motiu d’alegria per a tots i aquesta iniciativa servirà per a enfortir el coneixement de la nostra història i l’orgull per les nostres tradicions i la nostra cultura, que compartim amb Alzira, amb qui des d’avui tenim un element més d’unió”, conclou.

Deixa el teu comentari