Comunicat dels Grups Municipals de Compromís, PSPV-PSOE i EUPV

Els grups municipals de Compromís, PSPV-PSOE i EUPV davant les declaracions en premsa del sr. Xavier Claur en relació al panell ceràmic encomanat a ell i ja abonat, manifesten que:

 1. Els grups municipals de Compromís, PSPV-PSOE i EUPV són partidaris d’evitar el culte a la personalitat des de les institucions publiques i més mentre s’exerceix el càrrec.
 2. Els càrrecs públics són temporals i de servei públic, i ja tenen certes prerrogatives; no pel simple fet d’exercir-los implica que es dediquen espais i obres d’art.
 3. Les decisions de l’equip de govern són col·legiades en bona part dels temes, i en el cas que ens ocupa, també.
 4. Quant al mural ceràmic, sense entrar al fons del debat de l’oportunitat o del contingut, no s’ha ordenat la seua retirada, sinó que s’ha continuat amb la decisió de l’anterior equip de govern de procedir a completar la seua col·locació, per què ja estava pagat des del desembre del 2014.
 5. Val a dir que l’anterior equip de govern va ordenar la seua col·locació, per treballadores i treballadors municipals i no pel taller de l’artista, malgrat no estar acabat, en plena campanya electoral. Cosa a la que accedí el sr. Xavier Claur a aquest imperatiu del govern de torn. De fet, a hores d’ara, el mural encara resta inacabat.
 6. En el mural, en la seua majoria, no apareixen retratades persones reals. Hi ha hagut una voluntat clara i manifesta de l’artista de retratar a les autoritats municipals, voluntàriament o no.
 7. En el cas del rajol on apareixen retratats l’anterior alcaldessa i el regidor de festes, el nou equip de govern, com a òrgan de contractació, va explicitar que anava en contra del seu criteri que amb diners públics es feren retrats públics de les autoritats. En cap cas el nou equip de govern va entrar ni en l’estil o la presència o no d’altres elements, com no pot ser d’altra manera.
 8. L’import total del mural a nom de l’Ajuntament d’Alzira, on apareixen retratats la sra. Bastidas i el sr. Fita, en contra del manifestat públicament per l’artista, ascendeix a 11.643 euros, dels quals 9.000 són pagats íntegrament per l’erari públic. A més a més, l’anterior equip de govern no va comptar amb propostes i pressupostos d’altres artistes locals, sinó que es va donar directament al sr. Claur.
 9. El sr. Claur va acceptar el criteri de l’equip de govern actual de retirar la peça polèmica, si bé va exigir que se li pagara, a banda, el nou rajol a col·locar o bé si altres resultaven danyats. També cal indicar que altres peces, en les que l’autor va errar en el dibuix de les andes, ha passat el seu cost a la Junta de Germandats i Confraries.
 10. Si el sr. Claur entén que ha sigut un atac a la seua llibertat d’expressió podia haver pres tres decisions: no haver acceptat l’acord, haver-se quedat l’obra o bé tornat els diners cobrats. Però, no ha sigut el cas.
 11. Entenem que els únics protagonistes del mural han de ser la Setmana Santa i les confraries.

Des de l’equip de govern i els grups municipals que l’integren manifestem la nostra sorpresa per l’actitud del sr. Claur en tot moment, des d’acceptar a retratar a les autoritats de torn fins a desdir-se de l’acord que ell havia acceptat, així com de les incerteses i acusacions infundades vessades contra els regidors i regidores d’aquest ajuntament.

Deixa el teu comentari