LA UNIÓ critica el suport d’eurodiputats espanyols a l’entrada de cítrics de Sud-àfrica en la UE en plena competència amb els nostres

Amb el seu vot a favor o passivitat per abstenir-se posen en perill el futur dels nostres citricultors

4 d’octubre de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors critica durament el suport de diversos eurodiputats espanyols i l’abstenció d’uns altres en la votació del Parlament Europeu que va permetre aprovar l’entrada de cítrics de Sud-àfrica en els mercats europeus en plena competència amb els nostres cítrics.

LA UNIÓ ha pogut accedir a l’acta de la sessió celebrada el passat dia 14 de setembre en el Parlament Europeu. Segons consta en la mateixa un total de 8 eurodiputats/des espanyols del PP van votar a favor de la introducció de cítrics sud-africans i 1 de UPyD. Altres 9 eurodiputats/des del PSOE es van abstenir en la votació i 1 diputada del PP i una altra de UPyD van canviar el seu vot posteriorment -és de suposar per la pressió del sector- malgrat haver votat en principi a favor de l’acord comercial com els anteriors. Cap eurodiputat/da de la Comunitat Valenciana va votar a favor o es va abstenir, fet que agraeix aquesta organització professional agrària (veure arxiu adjunt amb els vots).

El nou acord comercial entre la Unió Europea i alguns països africans es troba ara ja només mancant ratificació del Consell de Ministres de la UE i dels Governs africans. LA UNIÓ reitera que posa en perill directament els ingressos de més de 124 milions d’euros només per al sector citrícola de la Comunitat Valenciana, xifres que es poden elevar si se sumen els de altres comunitats productores de l’Estat. Per això LA UNIÓ ha iniciat una campanya de suports entre totes les autoritats i administracions competents en la matèria o susceptibles de pressionar, tant en l’àmbit comunitari com a estatal, autonòmic o local per a modificar aquest acord.

LA UNIÓ assenyala que fins a enguany el període d’importació de cítrics procedents de Sud-àfrica finalitzava el 15 d’octubre, però el nou Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l’Àfrica Meridional (entre ells Sud-àfrica), que han aprovat amb el seu vot alguns eurodiputats espanyols, amplia el mateix fins al 30 de novembre amb una progressiva disminució anual dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025.

La importància de qualsevol assumpte relacionat amb els cítrics no és baladí. Els cítrics, amb 1.982 milions de facturació representen un 38% de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana i un 8% de l’exportació total valenciana. La Comunitat Valenciana és la primera regió exportadora d’aquests productes amb un 69% del total d’Espanya. Espanya és el major productor de cítrics de la Unió Europea i el cinquè a nivell mundial després de Xina, Brasil, Estats Units i Mèxic. Segons dades de la FAO, Espanya és el principal exportador de cítrics del món.

La Comunitat Valenciana té un volum de 732.247 tones (18,52% del global de tots els cítrics) de varietats que es veurien directament perjudicades per l’ampliació de període d’importacions de taronges de Sud-àfrica fins al 30 de novembre i altres 919.593 tones de varietats de mandarines que també podrien veure’s afectades indirectament amb una disminució de preus en origen per l’increment d’oferta de cítrics en els mercats. Només aquestes varietats de taronges a les quals els afecta de forma directa tindrien un valor de mercat d’uns 124 milions d’euros.

Segons el parer de LA UNIÓ l’ampliació d’aquest període d’importació suposa la possibilitat d’entrada d’alts volums de cítrics en els últims dies d’aqueixes noves dates, de manera que provoquen la presència de taronges sud-africanes en els mercats fins a més enllà de Nadal, amb clara afecció directa a les produccions europees.

La possibilitat d’entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més és una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris. A part de l’amenaça econòmica està la fitosanitària doncs no cal oblidar que a Sud-àfrica està present la temuda plaga de la “taca negra” dels cítrics causada per un fong que la converteix en la principal malaltia fúngica dels agres a nivell mundial. Durant 2015 es van detectar en la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius.

Per a pal•liar aquesta situació lesiva cap als interessos dels productors de cítrics europeus, LA UNIÓ ha plantejat canvis en l’acord amb Sud-àfrica per a salvaguardar el cultiu en l’àmbit de la Unió Europea. Entre aquestes modificacions es troba l’establiment de contingents d’importació “regressius” en els quals les majors quantitats d’importació s’establisquen els mesos de juny a setembre i a partir d’octubre vagen descendint progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats europees.

També ha sol•licitat LA UNIÓ que hi haja un únic port d’entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica a la Unió Europea i, preferiblement, que siga el de València per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris. Reclama la implantació en aquest port d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarentena com la taca negra dels cítrics, que inspeccionen detingudament cada enviament procedent de Sud-àfrica i eleven el nombre aleatori de mostres dels cítrics i que s’incrementen els controls documentals, d’identitat i fitosanitaris.

LA UNIÓ demana així mateix un cos d’inspectors fitosanitaris europeus en els ports d’origen, a càrrec del sector sud-africà, per a evitar al màxim l’eixida d’enviaments amb presència de la malaltia. I finalment es demanda revisar i millorar, en la mesura del possible, el protocol de transport de cítrics, especialment el referent a temperatures dels contenidors.

Deixa el teu comentari