LA UNIÓ de Llauradors mostra la seua preocupació per la detecció del primer cas de Xylella fastidiosa d’Espanya a Mallorca

10 de novembre de 2016.– LA UNIÓ de Llauradors manifesta la seua preocupació després de la detecció del primer cas de Xylella fastidiosa en territori espanyol, concretament en l’illa de Mallorca, segons s’ha fet públic en el dia de hui.

El Servei de Sanitat Vegetal de Balears ha confirmat l’existència en un centre de jardineria de Porto Cristo, municipi de Manacor a Mallorca, del bacteri de la Xylella Fastidiosa. El passat 6 d’octubre es va detectar un resultat positiu en les mostres de tres cirerers ornamentals en jardí obtingudes en una inspecció rutinària. El 4 de novembre el laboratori de referència en bacteris fitopatogènics, que és el del IVIA, confirma que pertany a la Xylella.

L’origen de les plantes, segons ha indicat el Govern balear, prové d’un altre viver de Tarragona i van arribar a Mallorca l’any 2012, per la qual cosa la infecció s’ha pogut contraure amb posterioritat una vegada ja en l’illa.

Conselleria d’Agricultura s’ha posat en contacte amb LA UNIÓ per a informar-li que s’han activat immediatament les mesures incloses en el pla de contingència contra aquest bacteri, vigent des de juliol d’enguany, i que contemplen nombroses actuacions en cas de detectar-se en el nostre territori, com és el control i destrucció del material vegetal en vivers i centres de jardineria , principal focus de propagació del vector, així com una rigorosa prospecció i monitoratge en plantacions i jardins.

En aquest sentit, ha traslladat a LA UNIÓ que estan col·laborant estretament els departaments agraris de Catalunya, Illes Balears i de la Comunitat Valenciana, juntament amb el Ministeri d’Agricultura, per a evitar l’expansió de la malaltia i eradicar el focus a les Balears.

El bacteri Xylella fastidiosa afecta a l’olivera, a la vinya, així com als fruiters, entre ells els cítrics, i a nombroses plantes ornamentals en diferents països i va ser detectada ja pel que es refereix a la Unió Europea a Itàlia en 2013 on ha causat la mort de milers d’oliveres en el sud i a França en 2015 amb dos brots a Còrsega i la Costa Blava. Recentment es va detectar també a Alemanya. Fins a hui no havia sigut identificada a Espanya.

La Xylella fastidiosa és un bacteri amb gran potencial de dany econòmic per als cultius mediterranis. Es dispersa mitjançant vectors (insectes xucladors) i ataca a diverses plantes de gran viabilitat econòmica, com la vinya, l’olivera, l’ametler, la prunera, el bresquiller i els cítrics, sense que existisquen actualment mètodes eficaços de curació. Per aquest motiu, a Itàlia i França solament s’ha pogut actuar eradicant i cremant les plantes contaminades i prohibint la circulació de plantes de les zones afectades.

LA UNIÓ ve reclamant des de fa temps diverses mesures sobre aquest assumpte, entre elles un major control i inspecció en els vivers i una major dotació econòmica en els programes de sanitat vegetal inclosos en els pressupostos de les diverses Administracions Públiques.

Deixa el teu comentari