LA UNIÓ de Llauradors denuncia possibles pràctiques contràries a la Llei de la Cadena Alimentària fins a en varietats protegides de cítrics per les quals es paguen elevats royalties

Detecta ofertes de Orri en supermercats a preus fins i tot més baixos dels que perceben els llauradors en camp en una varietat estrella que es cotitza molt bé en els mercats

Avui mateix ha presentat denúncies davant la AICA (MAPAMA) i Generalitat (Direcció Gral Comerç i Consum i Direcció General Producció Agrària)

6 d’abril de 2017.- LA UNIÓ de Llauradors ha tornat a presentar una nova denúncia davant l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura; la Direcció General de Comerç i Consum i la Direcció General de Producció Agrària a fi de que s’inicie una recerca sobre els preus que està aplicant la cadena de distribució comercial Carrefour d’Alzira en una varietat de cítrics com la Orri per si pogueren estar incorrent en pràctiques contràries a la Llei de la Cadena Alimentària. Aquesta denúncia se suma a les presentades contra cadenes de distribució al llarg dels últims mesos.

LA UNIÓ venia denunciant fins avui ofertes a preus ridículs en varietats tradicionals, però la cosa ja s’estén a les més modernes i de gran èxit. Concretament es venen mandarines de varietat Orri a 0,99 euros/kg en aquest supermercat de la Ribera, quan els preus de la Conselleria d’Agricultura (1 euro/kg) i de la Llotja (entre 0,94 i 1,19 euros/kg) en origen són els mateixos o fins i tot superiors als oferits per aquesta empresa en els seus lineals.

Per això es pot desprendre que Carrefour ven/regala aquestes mandarines a un preu per sota o molt pròxim al d’origen i que, si a aquest preu en el camp se li sumen els costos de la resta de la cadena de comercialització, suposadament s’estaria incorrent en una possible venda a pèrdua, de tal manera que la conseqüència a curt o mig termini és que els productors acaben entrant en pèrdues.

La Orri és una de les noves varietats que ha aparegut últimament en el panorama citrícola espanyol, els titulars del qual han promocionat com el cítric millor pagat del mercat i que ha batut rècords de cotitzacions en origen per als productors (0,8-1,1 euros/kg) i en destinació (3,6 euros/kg de PVP mitjà).

Es tracta d’una varietat a més que es troba protegida i que els ha suposat als llauradors un desemborsament econòmic important. Per eixe motiu aquest cas, segons denúncia LA UNIÓ, siga fins i tot més sagnant si cap que uns altres, ja que pot posar en perill no solament les inversions de centenars de llauradors que han pagat en concepte de royalties prop de 85 € per planta (més de 40.000 €/Ha), sinó també la il·lusió de molts citricultors valencians que havien dipositat grans expectatives en aquesta varietat i en altres varietats protegides tardanes per a fer viables econòmicament les seues explotacions.

Segons el parer de LA UNIÓ amb actuacions d’aquest tipus es posa en perill el futur de la citricultura moderna i per això sol·licita una ràpida actuació per part de les autoritats competents i que als responsables, siguen els qui siguen i s’anomenen com s’anomenen, se’ls impose el màxim règim sancionador contemplat en la llei a fi de que servisca d’una vegada per sempre perquè no tornen a incórrer en la mateixa presumpta il·legalitat.

LA UNIÓ també desitja manifestar que no va a acceptar ja més l’excusa d’un error en l’etiquetatge de la varietat, ja que el llaurador, a més dels drets inicials, paga anualment 0,03 € per kg produït d’aquesta varietat perquè es controle un possible frau. En aquest sentit LA UNIÓ ja ha rebut diverses queixes en els quals els citricultors traslladen la seua indignació per aquesta situació originada, ja que es mostren enganyats.

Aquesta organització demana també als titulars dels drets d’aquesta varietat a Espanya (TEO), gestors (Valenciana de Gestió Agrària S.L.O) i encarregats del seu control (Orri Running Committee), que esbrinen i actuen davant aquests fets, ja que en la seua pàgina web afirmen que tenen per objectiu el control, defensa i promoció de la varietat Orri, la vigilància de la cadena de distribució per a detectar la presència de fruita no regularitzada en el mercat, així com la compra-venda de fruita Orri de procedència no regularitzada.

Deixa el teu comentari