La Unitat Canina d’Alberic s’incorpora a un projecte pioner per a detectar el càncer a través de l’olfacte dels gossos

Alberic, 21 de maig de 2017.La Unitat Canina de la Policia Local d’Alberic ha signat un conveni de col•laboració amb el Centre de Càncer i Detecció Olfactòria Canina (CDOC) que treballa colze a colze amb l’Institut de Recerca Sanitària de l’Hospital de la Fe de València en un projecte pioner a Espanya que consisteix en la detecció d’alguns tipus de càncer com és el prostàtic per mitjà de l’olfacte de gossos ensinistrats per a aquesta fi. Segons Natividad Sebastián (científica present en la reunió celebrada en la casa consistorial alberiquense) quan una persona pateix càncer desenvolupa certes molècules característiques que a través de fluids corporals com puga ser l’orina es poden fer evidents al desenvolupat olfacte caní.

El treball dels gossos permetrà evitar les més de 18.000 biòpsies que a l’any es realitzen a Espanya en pacients que no les necessiten. Es tracta del segon tipus de càncer més comú i la sisena causa de mort per càncer entre els homes. Estadísticament, es calcula que u de cada sis homes desenvolupa a Espanya un càncer de pròstata al llarg de la seua vida.

La Policia Local d’Alberic col•laborarà així amb la CDOC, que compta amb la seua seu a Navarrés, a través del seu agent Javier Moragues, que donada la seua reputació en el món de l’ensinistrament policial de cans ha aconseguit situar-se com a instructor i examinador dels gossos que s’estan educant en el projecte sanitari. Suposa una labor molt exigent que exigeix una inversió de temps alt però les fosses nasals dels gossos són capaços d’albergar entre 200 i 300 milions de cèl•lules olfactòries, enfront de les cinc milions que sol tenir el nas humà més sensible.

El projecte sorgeix de la necessitat de millorar els sistemes actuals de detecció, ja que el test de PSA (Prostate Specific Antigen) detecta tant el càncer de pròstata com altres patologies no malignes, per la qual cosa obliga als pacients a sotmetre’s a biòpsies, un procediment invasiu. Per a més inri, el CDOC compta amb uns recursos econòmics limitats que no sempre li permeten ampliar la investigació.

És per açò que col•labora amb altres entitats destacades en el món de la ciència valenciana com l’Institut de Recerca Sanitària de la Fe. L’Ajuntament d’Alberic va acceptar la participació en el projecte després de la reunió entre l’alcalde, Toño Carratalá; l’edil de Seguretat Ciutadana i Policia Local, David García; la regidora de Sanitat, Mabel Aleixandre; i el cap de la policia alberiqueny. “Suposa un projecte de vital importància perquè un de cada sis homes pateix càncer de pròstata i ara l’única forma de diagnosticar-lo és la biòpsia, que suposa un mètode invasiu”, argumenta Mabel Aleixandre.

“Hem d’estar al costat dels investigadors científics perquè al final el seu treball repercuteix en benefici de tota la societat i més quan estan per a combatre el càncer. Com a administració teníem una obligació moral perquè tots i totes hem de conscienciar-nos que la recerca i el desenvolupament són peces necessàries que hem de recolzar”, explica el regidor David García. El consistori riberenc aportarà capital humà a través de Javier Moragues perquè aporte la seua experiència al projecte de forma desinteressada. En la iniciativa mèdica participen especialistes valencians com biòlegs o uròlegs però són poques encara les unitats canines valencianes preparades per a oferir col•laboració.

Deixa el teu comentari