L’Alcúdia en defensa de la taronja valenciana

El plenari aprova per unanimitat una moció contra el canvi d’aranzels en favor de la taronja de Sudàfrica

blackspot1En el darrer plenari s’aprovà per unanimitat una moció de Compromís, consensuada amb el PP i el PSPV, en defensa de la taronja valenciana, ja que el nou acord d’associació econòmica, entre la Unió Europea i els estats de l’Àfrica Meridional, -aprovat pel Parlament Europeu el passat dia 14 de setembre- posa en perill el futur dels productors de cítrics valencians.

Fins ara, el període d’importació de cítrics procedents de Sud-àfrica finalitzava el 15 d’octubre. Amb això, en començar la campanya de la taronja valenciana, les taronges sud-africanes havien de pagar unes taxes per vindre a la Unió Europea. Amb l’acord aprovat pel Parlament Europeu el 14 de setembre, el període d’importació s’amplia fins al 30 de novembre amb una progressiva reducció dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025.

Segons la Unió de Llauradors i Ramaders, l’ampliació d’aquest període d’importació incrementarà la presència de cítrics sud-africans al nostre mercat més enllà de Nadal. Amb això, les produccions valencianes de la varietat navelina i la resta de mandarines de mitjana estació quedaran afectades directament. Amb preus més baixos en origen, aquestes taronges provinents de Sud-àfrica poden pertorbar el mercat cítric valencià.

A més de les serioses conseqüències econòmiques, cal tenir en compte l’amenaça fitosanitària que suposa l’arribada d’aquestes taronges a les nostres terres. Durant 2015 es va detectar a la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius. A 16 d’aquests enviaments es va trobar el vector que provoca la plaga de la “taca negra” dels cítrics (citrusblackspot) considerada la principal malaltia fúngica dels cítrics en l’àmbit mundial.

L’Ajuntament de l’Alcúdia ha aprovat, entre les mesures aprovades, demanar al Govern de l’Estat per tal que realitze les accions oportunes davant la Unió Europea per a compensar econòmicament mitjançant ajudes als llauradors valencians, establint clàusules de salvaguarda que preserven els interessos citrícoles espanyols. Igualment sol·licitar la revisió dels acords de la Unió Europea amb l’Àfrica meridional iniciant els tràmits necessaris perquè aquesta mesura no és faça efectiva i les taronges del sud d’Àfrica paguen aranzels a partir del 15 d’octubre, no entrant així en competència deslleial amb la taronja valenciana.

De la mateixa manera la moció aprovada demana a la Generalitat Valenciana que inste al Govern de l’Estat per a que la Comissió Europea establisca un protocol comercial en matèria de cítrics entre la Unió Europea i Sud-àfrica que fixe contingents d’importació “regressius”. De manera que les majors quantitats d’importació s’establisquen els mesos de juny a setembre i a partir del mes d’octubre vagen descendint progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats valencianes.

Finalment es demana que tant en els ports d’origen com de destí s’implanten inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena com el citrus black espot o “taca negra” dels cítrics de manera que s’inspeccione detingudament cada enviament procedent de Sud-àfrica i elevant el número aleatori de mostres dels cítrics.

 

Deixa el teu comentari