Tres dècades de Biblioteca Suecana

La secció local, creada fa trenta anys, reuneix actualment més de 140.000 documents de tot tipus, 100.000 imatges digitalitzades i 1.200 hores de gravació audiovisual

Sueca, 09/03/2018.La Biblioteca Suecana ja té 30 anys. La secció local alberga en l’actualitat un total de 141.204 unitats documentals relatives a temàtica local o realitzades per autors del municipi. Estos documents inclouen llibres, informacions de premsa, audiovisuals, arxius sonors, fotografies i material efímer de diversa procedència.

La fototeca és la secció més extensa amb 84.282 unitats. També és important, atenent al nombre de peces, els articles i reportatges publicats en premsa escrita, que arriben a 35.838. Una col·lecció curiosa, que també s’està tenint molt en compte és la de material efímer, que aglutina tot tipus de cartells, octavetes, entrades d’espectacles, o fins i tot programes de propaganda electoral que s’han publicat al llarg dels anys. Vora 12.000 unitats es conserven. També hi ha biblioteca, amb més de 5.000 llibres; fonoteca amb vora 600 arxius sonors; i altres 1.300 audiovisuals. A la Biblioteca Suecana també es guarden més de 100.000 imatges digitalitzades i el contingut de 1.200 hores de gravació audiovisual.

Tres dècades fa que el Ple de l’Ajuntament de l’Ajuntament de Sueca va aprovar impulsar la secció local de la Biblioteca Pública. En aquella sessió plenària del 4 de febrer de 1988 es va acordar la creació de la Biblioteca Suecana. L’objectiu era “cobrir un buit d’excepcional relleu dins de la problemàtica del patrimoni cultural suecà, detectat principalment en les nombroses consultes sobre temàtica local que queden sense contestar en la Biblioteca Pública i en altres institucions”, segons motivaren en la proposta. Esta necessitat, explicaven, es donava per “l’excessiva dispersió dels materials bibliogràfics, meteorogràfics i audiovisuals de producció local”.

“La nostra és una de les biblioteques públiques municipals valencianes amb un fons documental més ric i amb més sensibilitat pel contingut local” afirma el regidor de Cultura, Biblioteca i Publicacions, Vicent Baldoví.

En la Biblioteca Suecana es poden trobar joies històriques com l’arxiu fotogràfic i periodístic de López-Egea, que conté 47.612 imatges que retraten fidelment els costums i esdeveniments locals de tota una època. També té especial rellevància la secció dedicada a la premsa periòdica local, vora 7.500 exemplars de publicacions setmanals, quinzenals, anuaris, etc. També es conserven 23.000 retalls d’informacions d’interés local aparegudes als diaris. A tot açò, se sumen els 2.549 llibres d’autors o temàtica local; les 8.600 unitats de la col·lecció de material efímer; i els 2.000 documents de material variat, que va des de cartells i mapes a calendaris de paret, entre altres.

En estos 30 anys de vida, la Biblioteca Suecana és l’espai que recull tota esta documentació, vetla per garantir la seua conservació, però també la prepara perquè els veïns puguen consultar-la. A banda d’estes funcions, tal i com es ressenyava en la proposta de creació, la secció local naix amb la voluntat de ser “vehicle fonamental en qualsevol camp de la investigació i erudició, i, com no, principi bàsic d’eixe desitjat tractat o manual d’història de Sueca”.

El bibliotecari municipal, Joan Antoni Carrasquer, destaca la gran aportació de particulars al fons de la Biblioteca Suecana en tots estos anys, que contrasta amb la “quasi nul·la col·laboració d’entitats, associacions, clubs i altres col·lectius locals”, lamenta. Carrasquer també celebra “el treball de recopilació que realitzen els funcionaris del departament de Cultura de l’Ajuntament de Sueca”.

Deixa el teu comentari