El cap de la Unitat de la Son de la Ribera inicia una estada d’investigació a l’Hospital Universitari de Lieja

Aposta de la Conselleria de Sanitat per l’excel·lència assistencial

El Centre d’Investigació Cyclotron de Lieja (Bèlgica) és un dels més prestigiosos del món en neuroimatge funcional de la son

Durant un any, el Dr. Javier Puertas estudiarà, entre altres aspectes, la relació entre els trastorns de la son i la malaltia d’Alzheimer

Alzira (22.06.18). El cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat de la Son de l’Hospital Universitari de la Ribera, Dr. Javier Puertas, començarà en els propers dies una estada d’un any al Centre d’Investigació Cyclotron de la Universitat de Lieja (Bèlgica), un dels més prestigiosos del món en neuroimatge funcional de la son.

Esta estada d’investigació s’emmarca en la política de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de facilitar la formació dels seus professionals i d’apostar per oferir una medicina d’excel·lència als pacients.

En este sentit, el Dr. Puertas dedicarà bona part del seu any de formació a investigar sobre la relació entre els trastorns de la son, com la síndrome d’apnea de la son, i les malalties neurodegeneratives.

Segons el Dr. Puertas, “sembla demostrat que existeix una relació entre la interrupció de la son, la falta de son o les parades respiratòries i l’acumulació al cervell de placa amiloide o altres substàncies neurotòxiques, relacionades amb el desenvolupament de malalties neurodegeneratives com el Parkinson i l’Alzheimer”.

Així, “si aprofundim en el coneixement de com la son ajuda a mantenir la salut cerebral, podríem ser capaços de prevenir o retardar, en alguns casos, els símptomes d’algunes demències. I el Centre d’Investigació Cyclotron de Lieja disposa de la més avançada tecnologia per a l’estudi funcional del cervell humà mitjançant tècniques combinades de PET i ressonància magnètica funcional juntament amb estudis neurofisiològics de la son”, ha afirmat el Dr. Puertas.

D’esta manera, durant la seua formació, el Dr. Puertas es familiaritzarà en el maneig del PET-TC i del ciclotró (un tipus d’accelerador de partícules), amb els quals es pot estudiar l’activitat neuroquímica del cervell durant les fases de la son i veure com l’acumulació de la placa amiloide afecta les neurones cerebrals.

“La formació i experiència adquirida en les línies de investigació que portem a terme a Lieja ens permetran augmentar la qualitat assistencial i investigadora del Servei de Neurofisiologia de l’Hospital d’Alzira i la Unitat de la Son, i obrir línies de col·laboració amb centres a nivell internacional que enriqueixen el nivell d’investigació de la Sanitat Valenciana”, ha destacat el Dr. Puertas.

Prestigiosa Unitat de la Son

Cal destacar, en este sentit, que la Unitat de la Son de l’Hospital de la Ribera és una de les més actives d’Espanya. Amb una vocació interdisciplinària, està integrada per especialistes de Neurofisiologia, Pneumologia, Otorinolaringologia, etc.

La Unitat de la Son de la Ribera ha realitzat nombrosos assajos clínics sobre trastorns relacionats amb l’insomni, la síndrome de les cames inquietes i la somnolència excessiva diürna.

Igualment, ha estat centre de formació en Medicina de la Son per a especialistes tant a nivell nacional com internacional.

Deixa el teu comentari