Càrcer recopila en un llibre el seu esplendorós passat en la industria ceràmica

Càrcer recupera la seua història. El llançament del llibre “Nuevas mirades sobre la ceràmica de Càrcer” és part d’una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Càrcer en col·laboració amb la Fundació Bancaixa que busca fer una mirada històrica i rescatar de l’oblit el gloriós passat de la localitat com un dels punts de referència en indústria de ceràmica al segle XVII en el Regne de València.

El descobriment d’un conjunt de peces ceràmiques decorades a la localitat durant els anys seixanta amb una morfologia i motius decoratius diferents als documentats fins a aquest moment va ser el detonant d’una posterior investigació sobre el tema que va portar a concloure que Càrcer va tenir un important patrimoni material i que va ser un dels punts neuràlgics de producció de ceràmica durant dècades a la nostra comunitat. Tot això es va recollir en l’exposició que va tenir el títol “Ceràmica de Càrcer del Segle XVII”, celebrada en 2017 en col·laboració amb el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries.

Després d’aquesta exposició, es va dur a terme un nou estudi destinat a recopilar més informació relativa al tema i ara, dos anys després i gràcies a la feina, a l’experiència, la garantia i la saviesa d’experts en la matèria com Jaume Coll Conesa, director del Museu Nacional de ceràmica i Arts Sumptuàries; l’arqueòloga Sara Puggioni; la cap de l’arxiu del centre, Maria José Badenas; i el fundador del museu, Manuel González Martí; naix una obra dedicada únicament a l’anàlisi del conjunt de peces de ceràmica que es van trobar durant la construcció del clavegueram al sòl de l’actual Plaça del Teular de Càrcer en 1964. Aquesta obra aporta una nombrosa bibliografia, rescata antigues publicacions i exposa les noves investigacions sobre aquella troballa reforçades amb una gran quantitat de material gràfic que exemplifiquen que durant molt de temps, la indústria de la ceràmica va ser un dels principals motors econòmics de Càrcer i van situar en el mapa a la localitat riberenca.

Deixa el teu comentari