Cullera sol·licita ajuda al Govern per a netejar i regenerar les platges

dan%cc%83os-temporal-1CULLERA. 20-12-16. El Govern de Cullera ha pres hui un acord mitjançant el qual sol·licita al Govern d’Espanya que aprove en el Consell de Ministres del pròxim divendres un paquet d’ajudes especials per a les zones afectades pel temporal dels últims dies.

L’executiu local presidit per Jordi Mayor ha demanat al central que «prenga exemple del Consell» i destine recursos a les localitats que han patit els efectes de les fortes pluges, el temporal de vent, la crescuda dels rius i, en el cas concret de les localitats costaneres, del temporal marítim.

Després de les primeres avaluacions dels danys realitzades este matí pels tècnics municipals i la Policia Local, l’alcalde ha fet incís en la necessitat que el Govern ajude a Cullera en la neteja i regeneració de les seues platges.

No en va, les canyes han cobert per complet bona part de les platges del municipi. Especialment afectada es troba la platja del Marenyet, al sud de la desembocadura del riu Xúquer, on l’arena està coberta totalment per un mar de canyes. El Brosquil i l’Estany també estan greument danyades.

També s’acumulen animals morts i un altre tipus de desfets que suposen un riscs sanitari si no es retiren amb la major celeritat possible, advertixen des del consistori. A més, hi ha hagut trencaments en cordons dunares i arrossegaments d’arena fins i tot fins a zones urbanes.

«És una catàstrofe. Tota la brutícia que portava el riu s’ha acumulat en la nostra costa. Per açò, es fa imprescindible que el Govern d’Espanya s’implique al màxim i acudisca en ajuda de municipis com el nostre», ha explicat Mayor, qui recorda que a més del valor mediambiental «les platges són la nostra principal infraestructura turística». El primer edil insistix a més que les platges són propietat de l’Estat.

Danys en el camp i la pesca

El govern cullerenc també demana solucions per al camp, fortament tocat per les intenses pluges d’estos dies així com per a camins rurals, molts dels quals s’han vist negats. «Hi ha centenars de famílies l’economia de les quals depén de les collites i no se les pot deixar desemparades», sosté la màxima autoritat local.

A pesar que el Consell ja ha anunciat que aprovarà un paquet de mesures per a les poblacions afectades, l’alcalde estima que «al Govern d’Espanya se li ha d’exigir, com a mínim, la mateixa implicació».

Avaluació pel vent

dan%cc%83os-temporal-7Els danys causats a Cullera pel temporal de vent, amb ratxes de fins a 90 quilòmetres per hora, són nombrosos. Al llarg de la jornada del dilluns, la Policia Local va rebre nombrosos avisos i va haver d’emprar-se a fons en intervencions d’envergadura juntament amb el Cos de Bombers i la col·laboració de Protecció Civil. Cornises, cartells, cobertes o desenes d’arbres caiguts foren ser la tònica general encara que afortunadament no es va registrar cap víctima malgrat que les situacions de risc resultaren ser importants.

Este matí s’han pogut comprovar més danys. En el cementeri municipal, per exemple, un dels arbres s’ha partit caent sobre un grup de nínxols. També es registren problemes en la infraestructura de platges com, per exemple, en els llavapeus, molts dels quals han sigut arrancats per la força de les ones, ja que l’aigua va arribar fins a la vora del passeig marítim.

Situació actual

La situació meteorològica i hidrològica a Cullera tendix a la normalitat. En estos moments s’han desactivat les alertes meteorològiques i el risc hidrològic s’ha rebaixat a la Situació 1. S’espera que al llarg de la jornada torne al nivell 0.

Al llarg de tota la nit, el dispositiu de seguretat municipal ha estat en marxa per a controlar la crescuda del riu. Excepte xicotetes excepcions, el cabal del riu no s’ha desbordat en el terme municipal. Només en l’assut de la Marquesa s’ha negat algun punt i el pas inferior del pont de la via hagué de ser tallat al trànsit per inundació.

Al llarg de hui seguixen suspeses les classes, però esta vesprada ja es poden realitzar aquelles activitats extraescolars o acadèmiques —per exemple en els musicals— que s’estimen oportunes per part dels centres.

Deixa el teu comentari