Cultura de la Generalitat organitza un cicle en la Filmoteca de València sobre la festa i el Mediterrani en homenatge a Berlanga

El cicle s’organitza amb motiu del congrés internacional ‘Mediterrani, festa i carnestoltes. En homenatge a Luis García Berlanga’ 

La Filmoteca acull la taula redona ‘Univers Berlanga’ i projecta ‘Calabuch’, ‘La vaquilla’, ‘Moros y cristianos’ i ‘París-Tombuctú’ 

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, programa en la Filmoteca de València el cicle ‘Mediterrani, festa i carnestoltes. En homenatge a Berlanga’, que podrà veure’s del 19 al 23 de novembre. El cicle s’emmarca dins de l’agenda d’activitats commemoratives del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga, organitzades per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’IVC. 

Conformat per quatre pel·lícules, el cicle s’ha organitzat amb motiu del congrés internacional ‘Mediterrani, festa i carnestoltes. En homenatge a Luis García Berlanga’, que se celebra al Palau de Colomina de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València del 18 al 20 de novembre. El congrés està organitzat per la Càtedra Luis García Berlanga de la Universitat CEU Cardenal Herrera i compta amb el patrocini de la Generalitat Valenciana, entre altres institucions. 

L’objectiu d’aquest congrés internacional és estudiar les festes populars i la seua relació amb el cine de Berlanga, així com reflexionar sobre el caràcter mediterrani del seu cine i sobre la seua vinculació amb altres cineastes de l’àrea mediterrània. En el congrés es presenten més de quaranta ponències, taules redones i conferències en què participen personalitats del cine, la literatura, la música i l’àmbit universitari. 

Entre els convidats del món del cine figuren José Luis García Berlanga, cineasta i fill major del director; els actors José Sacristán, Antonio Valero i Willy Montesinos; les directores Josefina Molina i Cecilia Bartolomé; els directors Kepa Sojo, Rafael Maluenda i José Enrique March, i les actrius Luisa Martín i Rosana Pastor, que és també la comissionada de la Generalitat per a l’Any Berlanga. 

Dins de les jornades celebrades al Palau Colomina, també destaca la presència del director de la Filmoteca Espanyola, Josetxo Cerdán; el catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid, Jesús González Requena, i el novel·lista valencià Vicente Muñoz Puelles, entre altres. 

‘Univers Berlanga’

Dins de la celebració del congrés, la Filmoteca de València acull el divendres 19 de novembre, a les 18 hores, la taula redona ‘Univers Berlanga’, en la qual intervenen el cineasta i professor de la Universitat del País Basc, Kepa Sojo, i el catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Santiago de Compostel·la, José Luis Castro de Paz, moderats pel cap de Programació de la Filmoteca de l’IVC, José Antonio Hurtado. 

En aquestes conversacions de cine, Kepa Sojo parlarà sobre ‘El Mediterrani com a nexe. Presència italiana en l’obra de Berlanga’ i José Luis Castro de Paz dissertarà sobre ‘Berlanga i Fernán-Gómez: camins paral·lels extremant l’angle de l’humor’. 

En la mateixa sessió es projectarà un documental amb les reflexions sobre Berlanga dels cineastes Borja Cobeaga, Isabel Coixet, Juan Estelrich i Fernando Trueba, la guionista Anna R. Costa i el catedràtic emèrit de Comunicació Audiovisual de la Universitat del País Basc, Santos Zunzunegui. L’entrada a la taula redona i la projecció és gratuïta, previ pas per taquilla per a recollir l’entrada. 

José Luis Castro de Paz i Santos Zunzunegui són directors de l’edició del llibre ‘Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta’, una publicació d’autoria col·lectiva en dos volums, amb edicions en valencià i castellà, sobre la trajectòria vital, cultural i cinematogràfica del cineasta valencià. 

El llibre està coeditat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de la Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura, i pel Ministeri de Cultura i Esport, a través de Filmoteca Espanyola. 

Deixa el teu comentari