Davant la presència de la borrasca ‘Karine’

Protecció Civil i Emergències alerta per un nou temporal de vent, pluja i mar en la Península i Balears

S’esperen ratxes molt fortes de vent, que podrien aconseguir els 100-120 km/h Península i Balears, i temporal marítim en totes les costes, amb ones de 4 a 6 metres a Galícia i Cantàbric, i de 3 a 4 metres al Mediterrani.

La cota de neu baixarà des dels 1.200-1.400 metres fins als 600-1.000 en la meitat nord, amb nevades significatives en els sistemes muntanyencs del nord i centre.

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre’s.

Recorde que, amb temporal, la mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba en les seues proximitats. No pose en risc la seua vida davant les imatges espectaculars del fort onatge.

Informe’s de la situació meteorològica i extreme les precaucions. Seguisca les actualitzacions dels pronòstics i els avisos a través de Proteccion Civil i Aemet

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per un nou temporal de vent, pluja i mar en la Península i Balears.

El dia més advers serà hui dilluns. La borrasca “Karine” donarà lloc, de forma generalitzada en la Península i Balears, a precipitacions, ratxes molt fortes de vent i mal estat de la mar. La major quantitat de precipitació es preveu en el nord, sobretot en àrees del nord-oest i zones de muntanya de l’interior peninsular, tendint a disminuir d’oest a est al llarg del dia.

La cota de neu descendeix des dels 1.200-1.400 metres fins als 600-1.000 en la meitat nord, amb nevades significatives en els sistemes muntanyencs del nord i centre. Les ratxes molt fortes de vent podran afectar a tota la Península i a Balears, amb valors que probablement aconsegueixen o superen els 100-120 km/h sobretot en zones altes, punts de l’interior del terç aquest peninsular i Balears. Haurà mal estat de la mar en tots els litorals, amb ones de 4 a 6 m a Galícia i Cantàbric i 3 a 4 m en les costes mediterrànies, amb vent de força 7 a 8 en moltes zones.

És probable que demà dimarts, quan la borrasca s’allunye cap a Itàlia, finalitze aquest temporal de pluja, vent i mar. No obstant això, encara es produiran precipitacions en el nord peninsular, més intenses a Galícia, i ratxes de vent molt forts, en àrees del nord i terç oriental peninsular i a Balears, encara que menys intenses que el dia anterior, així com mal estat de la mar.

Recomanacions

Davant forts vents

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre’s. També, convé abstindre’s de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.

Si va conduint, extreme les precaucions, especialment en l’eixida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesants en carreteres de doble sentit. Pare atenció davant la possible presència d’obstacles en la carretera.

Davant vents costaners

Si es troba en zones marítimes, procure allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguen ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que puguen veure’s afectades per l’onatge.

En aquestes situacions, la mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba en les proximitats de la mar.
No pose en risc la seua vida davant les imatges espectaculars del fort onatge.

Davant la previsió de neu

Si és imprescindible viatjar per carretera, ha d’anar molt atent i tindre especial cura amb les plaques de gel.

Informe’s de la situació meteorològica i l’estat de les carreteres, extreme les precaucions, revise el vehicle i atenga les recomanacions de Trànsit.
Revise els pneumàtics, anticongelant i frens. A més, cal tindre la precaució d’omplir el depòsit de la gasolina i portar pneumàtics d’hivern o cadenes.

És útil portar roba d’abric i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi i/o carregador d’automòbil.

Si està atrapat en la neu, s’aconsella romandre en el cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l’aire, i vigilar que el tub d’escapament no estiga obstruït per a evitar que els gasos penetren a l’interior del vehicle.

En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, no intente resoldre la situació per si mateix, tracte d’informar d’aquest fet i, llevat que la situació siga insostenible, espere assistència.

Comenta la notícia