El certamen de Literatura Breu de Mislata ja té guanyadors

Este concurs literari és una de les grans apostes culturals que es realitzen des de l’Ajuntament i un dels més importants de la Comunitat Valenciana

Mislata ja coneix els noms i els rostres dels guanyadors dels seus Premis de Literatura Breu de 2018. El teatre del Centre Cultural Carmen Alborch de Mislata va ser l’escenari de la cerimònia de lliurament dels guardons, un acte que a més va comptar amb un espectacle poètic-musical a càrrec del grup Melodemodomies, els membres del qual van ser els encarregats també de conduir la cerimònia i presentar les obres triades pel jurat d’enguany en les cinc categories, d’entre un total de més de 300 obres presentades. L’acte va estar presidit per l’alcalde la regidora de Cultura, Pepi Luján.

Durant la seua intervenció, Luján va defensar el compromís de l’Ajuntament amb la promoció de la cultura i es va mostrar orgullosa d’haver recuperat en 2014 aquest certamen “que inexplicablement va desaparèixer durant uns anys, en una etapa del passat en la qual es pensava en la cultura com alguna cosa prescindible, i que aquest govern ha reprès amb energia”. A més, Pepi Luján va repassar totes les polítiques d’educació i foment de la lectura que s’impulsen a Mislata i va assegurar que aquests Premis “aporten molt prestigi a la cultura de la ciutat”.

Enguany el premi en Narrativa en castellà va ser para On has estat?, de José Antonio Palomares. El relat explica la història d’una dona que té por tornant a casa sola de nit. Una obra que, evidentment, parla d’una de les grans tragèdies del nostre temps, com és la violència de gènere. L’autor va assegurar que la literatura també és un bon canal per a combatre aquesta xacra social.

El premi de Narrativa en valencià li’l va portar enguany Arturo Sánchez Velasco, per Perquè els meues cançons no tenen la veu de Leonard Cohen, una obra basada en la història d’un personatge real, un músic de carrer que l’autor es trobava tots els dies. Amb l’obra, l’autor ha volgut rendir un homenatge a tots aquests artistes.

El certamen inclou també dues categories de poesia. La de valencià l’ha guanyat Joan Carles González Pujalte, per Els amants dins la perla, un poemari que sorgeix d’un quadre del pintor Jerónimo Bosch, qui fa una reinterpretació d’un detall de “El Jardí de les Delícies”. En la modalitat de castellà, el guanyador va ser Abel Dávila Savina per Arredonir l’òvul, un conjunt de poemes que tenen la intenció de fer un viatge a l’interior, de regressió cap a l’òvul, per a ajudar-nos a canalitzar les nostres vivències i experiències.

L’últim dels premis que es van lliurar va ser para Empare P. Lleixà, guanyadora del premi local per Orquídies de plata, que exposa una manera íntima d’intentar que els noms comuns es convertisquen en propis, en un relat ambientat en la història d’una parella d’enamorats amb el rerefons de la guerra de Síria.

Els cinc guanyadors van coincidir a remarcar la importància que tenen aquests premis literaris, com un gran estímul i esperó per als escriptors per a seguir escrivint. Tots ells han obtingut un premi en metàl·lic i l’edició de 500 exemplars de les seues obres, en una col·lecció que també es va presentar en l’acte de lliurament dels guardons.

Deixa el teu comentari