El Departament de Salut de La Ribera se suma a la celebració de la Setmana de la Lactància Materna

En col•laboració amb grups de suport, com Amamanta i la Liga de la Leche, ha col•locat taules informatives a l’Hospital d’Alzira i en diversos centres de salut de la comarca per apropar a la població consells i recomanacions.

• L’Hospital d’Alzira es troba treballant per aconseguir la II Fase d’acreditació en Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN), una iniciativa de l’OMS i UNICEF.

• Al voltant del 70% de les mares que donen a llum a l’Hospital d’Alzira opten, a l’alta, per oferir lactància materna als seus fills.

foto-prensa3Alzira (06.10.16).– El Departament de Salut de La Ribera s’ha sumat a la celebració de la Setmana de la Lactància Materna, mitjançant la col•locació de taules informatives a l’Hospital d’Alzira i diversos centres de salut, així com d’arbres en els quals les persones interessades han pogut penjar frases de suport a aquest tipus d’alimentació.

D’aquesta manera, professionals del Departament de Salut, en col•laboració amb associacions de suport a la lactància, com Amamanta i la Liga de la Leche, s’han encarregat d’oferir informació, consells i recomanacions, a gestants, familiars i dones en general.

Esta és una de les accions de promoció de la lactància materna dutes a terme per part d’infermeres, auxiliars, residents, comares i pediatres, tant d’Atenció Primària com de Paritoris, per tal de promoure que els nadons al Departament de Salut de La Ribera siguen alimentats exclusivament amb llet materna en el moment de l’alta hospitalària, tal com recomanen els organismes sanitaris nacionals i internacionals.

I Fase d’acreditació IHAN

En este sentit, cal destacar que l’Hospital d’Alzira, després de l’obtenció de la I Fase a l’abril d’enguany, es troba actualment treballant per a l’obtenció de la II Fase d’acreditació en Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN), una prestigiosa certificació de qualitat internacional impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i UNICEF per fomentar, en els centres sanitaris, l’adopció de pràctiques que protegeixen, promoguen i donen suport a la lactància materna exclusiva des del naixement.

Esta acreditació, que consta de quatre fases, suposa complir amb els “10 passos per a una Lactància Natural Feliç” que contempla, entre d’altres, aspectes com assegurar que totes les embarassades reben informació sobre la importància de la lactància i com aconseguir un alletament sense complicacions, o oferir a tots els nadons contacte pell amb pell precoç amb les seues mares després del part, així com respectar el Codi de Comercialització de Succedanis de llet materna i les resolucions posteriors de l’Assemblea Mundial de la Salut relacionades amb el mateix.

Comitè de Lactància Materna

Des de l’any 2010, el Departament de Salut de La Ribera compta amb un comitè multidisciplinari de suport a la lactància materna, encarregat de desenvolupar iniciatives i accions per fomentar i promoure l’alletament.

Segons ha destacat la presidenta d’este Comitè, Lorena Navarro, “la taxa de lactància materna és un bon indicador de qualitat assistencial, tal com reconeixen els organismes internacionals”. En este sentit, al voltant del 70% de les mares que donen a llum a l’Hospital d’Alzira “opten, a l’alta, per oferir lactància materna als seus fills”.

“Cal destacar, en este sentit, l’esforç i dedicació que els professionals que formen part del Comitè de Lactància i el suport amb què comptem des de la direcció mèdica de l’Hospital per poder dur a terme les accions de promoció i suport que realitzem”, ha assenyalat Navarro.

El procés de promoció i suport a la lactància natural s’inicia des del primer contacte de la gestant amb Atenció Primària i continua durant el part a través del Pla de Part Humanitzat amb què compta l’Hospital d’Alzira i el puerperi immediat, amb atenció de professionals formats, tant a la sala de maternitat com en el moment del part. Després de l’alta, s’ofereix a les mares recursos sanitaris i no sanitaris per al seguiment i suport de la lactància, i per a la resolució dels problemes que es puguen presentar.

Recursos després del naixement

Així, entre estos recursos, destaca la Consulta de Maternitat o Unitat de Lactància amb què compta l’Hospital d’Alzira, “amb atenció els 365 dies de l’any”, en la qual es realitza el seguiment de la lactància materna en aquells nadons “que presenten algun factor de risc o en els quals la lactància no està establerta satisfactòriament”. En els últims mesos, s’ha començat a atendre també a mares amb dubtes o problemes de lactància, “més enllà dels primers dies de vida del nadó, com a complement i en coordinació amb els centres de salut i els grups de suport, funcionant com una Unitat de Lactància que esperem que es consolide”, ha assenyalat Navarro.

“A més, recentment hem creat una bústia de correu, lactanciamaterna@hospital-ribera.com, a través del qual podrem resoldre dubtes i consultes que, pel que fa a la lactància materna, ens plantegen tant professionals com usuaris en general”, ha anunciat la presidenta del Comitè de Lactància Materna.

Deixa el teu comentari