En la sexta edició del Curs d’Actualització en Medicina Reproductiva celebrada en l’Hospital de La Ribera.

 

Experts de La Ribera assenyalen que fins al 78% de les dones estèrils poden ser diagnosticades d’endometriosi

 Es tracta d’una malaltia crònica que es produïx quan el teixit que revist l’interior de l’úter (endometri) creix fora del seu lloc normal, formant-se tumors o implantes normalment no cancerosos.

 Una dona pot tardar fins a 10 anys a ser diagnosticada d’endometriosi, ja que esta malaltia té un procés d’evolució imprevisible i uns símptomes molt variables.

 La reproducció assistida és un tema de gran interés social i professional, pel progressiu increment de parelles amb problemes d’infertilitat i pels continus avanços mèdics i tècnics que es produïxen en esta especialitat.

 foto prensa3Alzira (28.04.16).- Experts de l’Hospital de La Ribera han afirmat que fins al 78% de les dones estèrils poden ser diagnosticades d’endometriosi. Així ho han assenyalat hui en el marc de la sexta edició del Curs d’Actualització en Medicina Reproductiva, que s’ha celebrat en l’Hospital d’Alzira.

Este Curs, a què han assistit especialistes de reproducció assistida i ginecologia de diversos departaments de salut de la Comunitat Valenciana, s’ha centrat de manera monogràfica en l’endometriosi, una malaltia crònica que es produïx quan el teixit que revist cada mes l’interior de l’úter (endometri) per a permetre la implantació de l’òvul fecundat, creix fora del seu lloc normal, formant-se tumors o implantes, normalment de caràcter no cancerós.

Segons ha afirmat la Dra. Marita Espejo, del Servei de Ginecologia de l’Hospital de La Ribera i coordinadora del Curs, “les conseqüències immediates són regles doloroses, dolor pelvià crònic i problemes reproductius, amb el consegüent impacte emocional i pèrdua en la qualitat de vida de la dona”.

Es calcula que l’endometriosi afecta entre el 10-15% de les dones en edat fèrtil, “encara que creiem que és una estimació a la baixa, a causa de les dificultats que entranya el diagnòstic d’esta malaltia”, hi ha assenyalat la Dra. Espejo.

En este sentit, segons la coordinadora del Curs, “una dona pot tardar fins a 10 anys a ser diagnosticada d’endometriosi, ja que esta malaltia té un procés d’evolució imprevisible i unes característiques molt variables, i un dels seus símptomes, el dolor durant la menstruació, és molt acceptat per les dones que ho patixen i que ho consideren com normal i associat a tindre la regla, per la qual cosa no acudixen a consulta mèdica”.

“És precisament quan una dona vol quedar-se embarassada i no pot, la qual cosa desencadena la visita a l’especialista i, per tant, el diagnòstic d’endometriosi”, hi ha assenyalat la Dra. Espejo, qui ha afirmat que esta malaltia afecta la fertilitat, “tant per la inflamació crònica que existix a nivell pelvià i que pot obstruir les trompes de la dona, com per la disminució de la capacitat ovàrica que es produïx en qui la patix”. És per este motiu pel qual “és freqüent que estes dones hagen de recórrer a tècniques de fecundació artificial per a aconseguir l’embaràs”.

Curs d’Actualització en Medicina Reproductiva

Des de l’any 2010, l’Hospital Universitari de La Ribera organitza, amb caràcter anual, un Curs d’Actualització en Medicina Reproductiva, a què assistixen professionals de Ginecologia de tota la Comunitat Valenciana. Al llarg d’estos sis anys, han passat per este Curs més de 500 professionals, que han actualitzat els seus coneixements en este terreny. L’edició d’enguany ha estat inaugurada pel director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Javier Palau.

Segons la Dra. Espejo, “la reproducció assistida s’ha convertit en un tema de gran interés social i professional, no només per l’increment progressiu de les parelles que reclamen ajuda per a aconseguir un embaràs, sinó també pels avanços que es produïxen en esta especialitat i que permeten realitzar tècniques i procediments quasi inimaginables només fa uns anys”.

A Espanya, un milió de parelles en edat reproductiva tenen problemes d’esterilitat, degut tant a causes orgàniques com a causes derivades del forma de vida actual, entre les que es troba el retard en la maternitat.

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari