Igualtat obri els cursos de formació de valoració de la dependència a treballadors socials d’hospitals, unitats de salut mental i residències

Des de 2016, la Conselleria ha format a més de 600 professionals per a valorar a persones en situació de dependència

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha obert la setena edició del curs de formació ‘Valorar la dependència’ a treballadors socials d’hospitals de mitjana i llarga estada, unitats de salut mental i residències públiques per a persones majors dependents, segons ha anunciat la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez.

Martínez ha explicat que, amb la formació rebuda en els cursos, “els treballadors socials d’aquests recursos sociosanitaris poden valorar als usuaris o residents dels mateixos en situació de dependència”, la qual cosa permet agilitar el procés, ja que, fins al moment, aquestes valoracions les realitzen els treballadors socials municipals que es desplacen als hospitals o residències.

La mesura de formar a aquests treballadors de recursos sociosanitaris perquè puguen realitzar les valoracions s’arreplega en un decret de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives aprovat l’any passat pel Consell, que estableix el procediment per a reconèixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques.

L’objectiu, ha assenyalat Martínez, “és regular la xarxa pública de valoracions que, a més dels serveis generals municipals, inclourà altres punts com les residències públiques, els hospitals de mitjana i llarga estada, les unitats de salut mental i les presons”.

Encara que en edicions anteriors també s’ha format a treballadors socials de recursos sociosanitaris, la directora general ha explicat que ha sigut en la*sétptima edició quan s’ha decidit obrir el curs a més professionals de les Unitats de Salut Mental, hospitals de crònics i residències públiques de persones majors, tot açò “coordinat amb la Direcció general d’Assistència Sanitària en un intent d’optimitzar la valoració de persones sol·licitants del reconeixement de la situació de dependència”.

Nou sistema de valoracions

Tot el nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives fa dos anys ha permès incrementar en un 72,8 % el nombre de valoracions de dependència realitzades durant enguany respecte al mateix període de temps de 2017, arribant a realitzar una mitjana de 87 valoracions diàries, la qual cosa eleva a 18.475 les realitzades en el que va d’any.

El procés de la Conselleria per a “municipalizar” la dependència i crear una xarxa perquè els ajuntaments assumisquen la valoració i tramitació dels expedients ha permès aquest increment en el nombre de valoracions, gràcies a que els punts d’atenció de serveis socials de les entitats locals han passat de 145 en 2016 als 239 que existeixen, actualment, en tota la Comunitat

Així mateix, des que en 2016 va començar la primera edició dels cursos de valoració de dependència, s’ha format un total de 632 professionals en la tres províncies, amb perfils de treballadors socials, educadors socials, psicòlegs i metges. D’aquesta manera, existeix un valorador com a mínim en cadascuna de les zones de cobertura de la Comunitat Valenciana.

Durant aquests dos anys, la implantació del nou sistema s’ha realitzat de forma escalonada amb la incorporació progressiva de valors en els serveis socials municipals i amb el suport constant de l’equip humà i tècnic de la Conselleria.

Tot açò ha anat acompanyat d’un increment pressupostari per a la contractació de professionals en els equips base dels ajuntaments. En 2018, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques ha destinat un pressupost per a aquesta fi de 41 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 327% respecte a la quantitat destinada en 2015, que va aconseguir els 9,6 milions euros.

Deixa el teu comentari