La policia local de Xirivella educa en l’ús del patinet elèctric

Quin tipus de patinet requereix permís de conduir? Quina és la sanció màxima per a aquesta mena de vehicles? Han de circular a la mateixa velocitat que els cotxes i les motos? Poden transportar més d’una persona? Què sabem realment del patinet elèctric? Es va colar en les nostres vides sense soroll, com un instrument de mobilitat tan alternatiu com útil, singularment en l’espai urbà. I econòmic. En pocs anys hem normalitzat la seua presència als carrers, però desconeixem la regulació normativa que li acompanya. Ens succeeix a la gran majoria, fins i tot a bona part del seu públic usuari.

Hi ha joves en edat escolar que inverteixen els seus estalvis en un patinet elèctric o el reben com a regal. Però, a diferència del que succeeix amb un ciclomotor, pocs coneixen les exigències legals i els límits d’ús. Un patinet elèctric no és un joguet, sinó un vehicle. I en és en aqueixa missió informativa on intervé la policia local de Xirivella. La inspectora Esther Aleixandre ha acudit a l’IES Ramon Muntaner a explicar les regles del patinet. La classe la rep amb escepticisme, fins que comencen les preguntes. “Saps la multa que et pot caure si circules per la vorera, sense assegurança o amb els auriculars posats?”. Silenci. La inspectora tira d’ofici i adquireix un to pedagògic. “Un ocupant com a norma general, permís de conducció AM per a patinets que superen els 25 quilòmetres per hora, i fins i tot carnet A o B en els de major potència… Gens de circular per la vorera, ni de conduir amb auriculars i molt menys utilitzant el mòbil.”

I és així com l’alumnat de secundària presa consciencia del potencial perill que arrossega el seu patinet. Els impressiona saber que els incompliments es paguen amb multes de 100 euros d’ara en avant, o fins i tot amb la presó si hi ha infracció penal. “Recomanem a les mares i pares, i a la població en general, que s’informen de les exigències legals que comporta un patinet abans de comprar-lo, i que entenguen que les normes de circulació li són també aplicables”, aconsella el regidor de Seguretat Ciutadana, Vicent Sandoval. “El patinet és una alternativa de mobilitat sostenible i saludable que hem de promocionar. La Regidoria de Mobilitat està treballant en la redacció d’una ordenança per a regular i potenciar el seu ús als carrers de Xirivella, que recollirà les últimes indicacions de la DGT”, informa la regidora Karin Jansen.

Deixa el teu comentari