La sectorial de cítrics de LA UNIÓ estudia convocar possibles mobilitzacions de protesta davant una campanya desastrosa

LA UNIÓ denuncia que els preus dels cítrics són quasi un 30% inferiors als de les mateixes dates de la campanya passada

Traslladarà queixes davant la AICA de totes les pràctiques il•legals que detecte com les ofertes del Black Friday en un centre comercial o el regal de cítrics per compres en un altre establiment (veure fotografies)

montaje-alcampo23 de novembre de 2016.– LA UNIÓ de Llauradors denuncia que l’actual campanya citrícola transcorre per uns rumbs desastrosos amb uns preus mitjans per als productors, tenint en compte les cotitzacions oficials de Conselleria d’Agricultura, que són quasi un 30% inferiors als de les mateixes dates de la passada campanya.

Si l’inici de la campanya ja va tindre preus més baixos, per exemple les clementines primerenques es van cotitzar a un 33% menys que l’anterior, les coses han anat a pitjor conforme han passat les setmanes per a la resta de varietats. La mitjana de descens en el conjunt de totes les varietats és del 27% i si prenem en consideració les dos predominants observem com la mandarina Clemenules té un preu que és un 33% més baix i el de la taronja Navelina un 20% inferior.

A aquesta baixada de preus cal sumar l’augment dels costos de producció del 10% per als llauradors com a conseqüència de la sequera.

L’absència de compra-vendes per part dels comerços és generalitzada en pràcticament totes les comarques i existeix encara molta collita penjada en els arbres; tan sols les cooperatives recol•lecten a un ritme normal. Nombrosos productors de cítrics han traslladat a LA UNIÓ la seua impotència i desesperació en veure com els seus cítrics poden caure al sòl si no es recol•lecta en un període de temps prudencial, “la qual cosa podria portar-los a acceptar qualsevol oferta inclosa a resultes o a comercialitzar, una pràctica ja minoritària però que vist el transcórrer de la campanya podria tornar a donar-se”.

La sectorial de cítrics de LA UNIÓ estudia possibles accions de protesta davant el desenvolupament tan nefast de la campanya, de fet dimecres passat ja va celebrar una protesta conjuntament amb els seus homòlegs catalans de la Unió de Pagesos davant l’Oficina de Representació de la Comissió Europea a Barcelona contra l’acord entre la UE i Sud-àfrica.

LA UNIÓ va a traslladar a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura, totes les pràctiques il•legals que detecte en camp i les pràctiques abusives que faça la gran distribució. Precisament hui LA UNIÓ ha pogut comprovar en dos centres comercials ofertes que podrien vulnerar la Llei de la Cadena Alimentària, tal com avui mateix ha remès a la AICA i a la Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat.

En un cas es tracta d’una oferta de Alcampo, coincidint amb el Black Friday, on 5 quilos de taronges costen 1,99 euros (0,40 €/kg) i un quilo de mandarines s’ofereix a 0,59 euros/kg. En l’altre establiment, Carrefour, es regalen quatre quilograms de taronges per compres superiors a 40 euros des del 18 fins al 27 de novembre. Són únicament dos casos de les pràctiques de descomptes i ofertes que realitzen les grans superfícies a costa dels productors.

LA UNIÓ no està en contra de les ofertes als consumidors sempre que les paguen les cadenes de distribució i no els productors amb el preu que reben. L’ús dels cítrics com a reclam per a que aquestes cadenes tinguen més beneficis en altres productes no pot ser a costa del treball i l’esforç dels llauradors.

La situació tan negativa de la campanya s’estén a altres comunitats autònomes productores i per això es preveu una reunió estatal la setmana vinent de les organitzacions pertanyents a la Unión de Uniones per a analitzar les accions a emprendre.
LA UNIÓ indica que el Govern espanyol no ha sigut capaç de defensar els interessos dels citricultors espanyols a Europa, tal com ha ocorregut amb el recent acord amb Sud-àfrica, ni tampoc és capaç de fer complir amb la legalitat contemplada en la Llei de la Cadena Alimentària.

Deixa el teu comentari