L’Ajuntament de l’Alcúdia demana l’eliminació de la taxa rosa

La moció, aprovada al plenari de manera unànime, també insta al Govern central perquè es reforme la fiscalitat dels productes d’higiene femenina, considerant-los béns de primera necessitat.

Tampons on pink background

Aquest dimarts, al plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia, es va aprovar una moció, presentada de manera conjunta per tots els grups municipals (PS-PV PSOE, Compromís per l’Alcúdia i PP), en la que es demana l’eliminació de la taxa rosa i la reducció de l’IVA en productes d’higiene femenina i defensar així la igualtat de preus dels productes sense discriminació de gènere.

Tal com s’explica al text de la moció, es coneix com la taxa rosa a l’import que exclusivament paguen les dones per la diferència de preu que té en el mercat un producte etiquetat per al públic femení respecte a un d’igual però que no porta aquesta etiqueta. És a dir, l’import superior dels productes dirigits a les dones, pel simple fet de ser dirigits a les dones. Alguns exemples són els xampús, cremes, desodorants o analgèsics que en la seua versió “femenina” són més cars que els comercialitzats per a homes i, sovint, l’única diferència és que el producte passa a ser de color rosa, com típicament les fulles d’afaitar dirigides a dones que són més cares que les dels homes.

Així, es calcula que les dones paguen un 24% més per productes similars als dels homes, afegint a més l’IVA dels productes per a la menstruació o anticonceptius que es tracten com a articles de luxe.

Precisament en aquesta direcció, la moció també demana al Govern central que s’inicien els tràmits per reformar la fiscalitat dels productes d’higiene femenina, considerant-los béns de primera necessitat i reduint el seu tipus impositiu al mínim, del 10% d’IVA al 4%. I és que cada dona gasta de mitjana uns 355 € a l’any en la compra de productes d’higiene relacionats amb el cicle menstrual, el que multiplicat durant més de 30 anys de la seua vida, sumaria un total de 10.650 €. Tenint en compte que són béns de primera necessitat, com el pa o la llet, és sense cap mena de dubte, un greuge comparatiu cap a les dones, les quals, ja pateixen una escletxa salarial respecte als homes, que fa que una dona guanye un 13% menys que un home en treballs similars.

Deixa el teu comentari