L’artista Txomin Badiola intervé la façana de l’IVAM amb un projecte que qüestiona el paper dels museus

L’artista Txomin Badiola (Bilbao, 1957), i el director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, han presentat la nova intervenció específica per a la façana de l’IVAM dins de la línia de producció artística ‘L’IVAM Produeix’, titulada ‘El poble no està amb nosaltres’, que s’exhibirà fins al 13 de gener.

“Txomin Badiola és un dels artistes més importants de l’art espanyol i un dels promotors d’allò que es va anomenar «nova escultura basca». És un artista que ha sigut capaç de qüestionar-se el seu quefer artístic passant d’una obra purament escultòrica a una obra que incorpora noves tècniques com el cine o el còmic”, ha destacat el director de l’IVAM sobre el treball de l’artista.

La pancarta de 81 metres quadrats dissenyada per Badiola reprodueix en la part central una coneguda sentència de l’artista d’avantguarda Paul Klee (Suïssa, 1879-1940), ‘El poble no està amb nosaltres’, articulada amb imatges que ja ha utilitzat en obres anteriors.

Aquesta absència del poble a què al·ludeix la frase anima a reflexionar sobre la funció de l’art i els seus límits, els seus referents, la relació que té amb la història i la crítica. “És una frase que podríem extrapolar al camp de la política, de la societat, de la cultura, dels museus…”, ha resumit José Miguel G. Cortés.

Sobre el procés de producció de l’obra, l’artista ha explicat que “va sorgir de manera atzarosa i vaig decidir aprofitar l’atzar”. Quan va rebre l’encàrrec de l’IVAM per al projecte, “em trobava precisament transcrivint la frase de
Paul Klee”, ha comentat Badiola. A partir d’ací va començar un procés en què l’artista va utilitzar altres elements com ara imatges i textos per a articular el projecte creant un missatge que ironitza sobre el paper que ocupen els museus en la societat actual.

El director de l’IVAM també ha assenyalat sobre el treball de l’artista “la puixança visual i l’ambigüitat de Txomin Badiola, una ambigüitat que obliga a reflexionar”.

L’obra de Txomin Badiola per a la façana de l’IVAM forma part de la línia ‘L’IVAM Produeix’, que promou la producció d’obres de diversos artistes i posa en valor projectes ‘site specific’ per a alguns espais aparentment no museístics, com la façana, el vestíbul o l’esplanada del museu.

És la quarta intervenció en la façana de l’IVAM dins d’aquesta línia, que es va iniciar el gener de 2017 amb el treball de Cristina Lucas (Jaén, 1973), titulat ‘Box’, que al·ludia a un nínxol mortuori. En la segona, a càrrec de l’artista Marina Núñez (Palència, 1966), titulada ‘Un cos estrany’, la façana de l’IVAM semblava trencar-se violentament perquè una dona impactava contra aquesta. ‘El món en un condó’, de Juan Hidalgo (Las Palmas de Gran Canaria, 1927-Ayacata, 2018), que representava una bola del món dins d’un preservatiu, ha sigut l’última intervenció abans de la que projecta Txomin Badiola.

Deixa el teu comentari