L’oliverar de secà afronta una altra campanya de misèria en provocar la sequera un minvament del 50% en la CV

València, 7 d’agost de 2018. Les primeres estimacions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) apunten a un sever descens de la pròxima producció en els oliverars valencians que se situaria en un 50% respecte a la mitjana dels últims exercicis, amb un volum global entorn de les 15.000 tones. La causa d’esta minva no és una altra que el dèficit de precipitacions que es va registrar durant la fase de quallat del cultiu -la segona mitat de la primavera- en algunes comarques valencianes. Mentres que en moltes regions d’Espanya la sequera remetia després de múltiples temporals de pluja, en zones de la Foia de Buñol l’escassa pluviometria (fins a la tercera part d’un any hidrològic normal) va causar importants problemes de quallat que es traduiran en una disminució del 70-80% de la producció. Una altra comarca especialment castigada per la sequera és la Canal de Navarrés on la rebaixa de rendiments ascendix al 40-60%.

Lògicament, la caiguda d’aforament s’accentua fonamentalment en les parcel·les de secà, mentres que les que sí que tenen accés a l’aigua han pogut compensar el dèficit hídric amb puntuals regs de socors. Per això AVA-ASAJA advertix de que els olivicultors de secà afronten a la tardor una altra campanya seriosament amenaçada per l’escassetat d’oferta, tal com ja va succeir l’any passat a Utiel-Requena o els anteriors en determinades comarques valencianes a causa del cicle de sequera persistent en el sud-est espanyol. Segons dades del Ministeri d’Agricultura, l’oliverar valencià únicament compta amb un 18% de la seua superfície en regadiu (17.149 hectàrees de les 94.368 totals) , una xifra menor en comparació amb el que succeïx en l’àmbit nacional: el 29,6% de l’oliverar espanyol ja es troba en regadiu (784.859 hectàrees de les 2.650.801 totales).

AVA-ASAJA alerta que el sector oleícola valencià s’està quedant arrere en el procés de transformació a regadiu que es produïx en altres regions d’Espanya amb vista a aconseguir una millor viabilitat econòmica de les explotacions, perquè l’accés a l’aigua permet regular la collita i evitar així els canvis bruscos de rendiments d’any a any que solen derivar del caràcter anyívol de l’oliverar. A més, l’entitat subratlla que una bona part de les explotacions valencianes estan envellides i són difícils de mecanitzar, amb la qual cosa resulten menys productives i comporten majors costos. En este sentit, l’organització que presidix Cristóbal Aguado reclama a la conselleria d’Agricultura la posada en marxa d’un pla de reestructuració de l’oliverar que permeta facilitar l’accés al reg de suport, així com a concentrar les parcel·les per a guanyar grandària i introduir noves varietats que resulten aptes per a la mecanització del cultiu.

Deixa el teu comentari