Marta Barceló guanya el XV Premi de Teatre Palanca i Roca dels Ciutat d’Alzira

Anar a Saturn i tornar narra la vivència d’una dona a qui  diagnostiquen càncer de mama

Marta Barceló ha rebut el XV Premi de Teatre Palanca i Roca (dotat amb 6.000 € per  la Fundación Aguas de Valencia), per l’obra Anar a Saturn i tornar. D’aquesta  manera, Barceló enceta el palmarés de la 32a edició del certamen. El nom de la resta  de guardonats es coneixerà durant les pròximes setmanes, fins al moment del lliurament  de premis, el divendres 13 de novembre. A hores d’ara, a causa de l’emergència  sanitària, no es pot confirmar el format definitiu de l’acte. 

Entre la cinquantena d’originals presentats al premi, el jurat ‒format per Salvador  Bataller, Carles Alberola, Iolanda Muñoz, Josep Palomero i Jordi Verdú‒ ha triat aquesta  peça perquè és una lectura «que atrau i emociona sense caure en sentimentalismes ni  moralitats». A més a més, el relat ofereix una bona reflexió sobre què significa estar  malalt de càncer i què significa sobreviure-hi, i aborda el tema amb tendresa i humor. 

L’obra serà publicada en la col·lecció «Bromera Teatre» la pròxima primavera. 

Anar a Saturn i tornar explica la història de Rosa. Als 45 anys, li anuncien que té càncer de mama. Rosa encaixa la notícia amb incertesa i por, perquè no se sent una  guerrera, ni una heroïna, ni tan sols estaria d’acord amb que li digueren que és una  valenta. No. Rosa s’enfrontarà a la malaltia perquè no té alternativa. Perquè estima la  seua vida. Perquè no se’n vol anar. No encara. 

L’autora explica que no hauria pogut escriure l’obra «sense els testimonis que un  grapat de dones afectades per aquesta malaltia ha compartit amb mi de manera  generosa i altruista, i que m’han permès d’entendre millor quines són les emocions i  pensaments per on es transita durant el procés». Barceló espera que aquesta distinció  done suport al muntatge del text, que està en procés d’assajos, i que així «tinga més  facilitat per accedir als teatres valencians». 

Marta Barceló (Mallorca, 1973) és llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre  de Barcelona i BTEC National Diploma in Performing Arts a l’escola The Circus Space.  La seua trajectòria professional està molt lligada a la de la seua productora, Res de Res  & En Blanc, on ha treballat com a creadora, actriu, codirectora i dramaturga durant vint  anys, amb espectacles de creació pròpia de teatre gestual i circ. Paral·lelament, treballa  a diferents productores de les Illes Balears en sèries de ficció d’IB3 com Pep o Treufoc.  Les seues obres han estat guardonades amb premis com el Torneig de Dramatúrgia de  les Illes Balears, el SUSPIRIA FEST o el Total Theatre Award. Actualment, és  codirectora del C.I.N.E (Centre d’Investigació Escènica de Sineu). 

Cal afegir que el pròxim divendres 6 de novembre es faran públics els veredictes del  XXV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, del XXV Premi de Narrativa Infantil  Vicent Silvestre i del V Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci  Ribera i Valldigna, guardons que també formen part dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. 

Deixa el teu comentari