Medi Ambient destina més de dos milions d’euros al voluntariat ambiental en els últims tres anys

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha convocat, al llarg d’enguany, un total de 500.000 euros en ajudes al voluntariat ambiental, en el qual han participat més de 3.500 persones, per a l’execució de labors de vigilància i prevenció d’incendis forestals, i 120.000 euros per a associacions destinades a la difusió de bones pràctiques en l’ús de l’aigua.

Des de l’inici de la legislatura fins al 2018, la quantitat total destinada a aquestes actuaciones ascendeix ja a 2.320.000 euros (1.800.000 en prevenció d’incendis i 520.000 en aigua). La previsió per a 2019 és incrementar en 100.000 euros més la dotació per al voluntariat en prevenció d’incendis forestals. Aquest increment pressupostari suposa doblegar la quantitat que es destinava al voluntariat ambiental l’any 2015.

Aquestes xifres han sigut reflectides en la III Trobada de Voluntariat Forestal i Associacions de defensa del Medi Ambient, una iniciativa de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a afavorir un espai de diàleg directe entre l’administració i les associacions i entitats de voluntariat ambiental.

Aquesta trobada constitueix també una resposta a les propostes de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que reconeix als grups de voluntaris com a persones clau per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ja que reforcen el compromís cívic i afermen la solidaritat.

A la jornada ha acudit el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, qui ha subratllat “l’important compromís del Consell amb el voluntariat com a instrument clau per a incrementar la conscienciació i sensibilització ciutadana, fomentar la seua responsabilitat i involucrar a la ciutadania en la solució dels problemes mediambientals que tenim”.

Tercera trobada

La trobada ha tingut lloc en el marc de les celebracions del Dia Internacional del Voluntari/a i ha comptat amb la participació de més de 60 associacions i entitats que desenvolupen activitats de voluntariat ambiental, forestal i en matèria de bones practiques en l’ús de l’aigua.

L’objectiu d’aquesta jornada és avançar en la constitució de la Xarxa de Voluntariat i Associacions per al desenvolupament d’accions relacionades amb la prevenció d’incendis forestals i actuacions postincendi voluntariat ambiental en Parcs Naturals i projectes de difusió de bones pràctiques en l’ús de l’aigua, tot això, en el marc d’una proposta participativa.

Al llarg de la trobada s’ha oferit la possibilitat a les associacions perquè donen visibilitat als seus projectes i que aquests queden plasmats en un nou espai de comunicació. També s’ha desenvolupat una taula redona oberta a tots els participants, en la qual s’ha debatut sobre el futur del voluntariat ambiental i sobre com avançar perquè els diferents grups tinguen la possibilitat de d’oferir la seua labor de voluntariat al llarg de tot l’any i no solament en campanyes puntuals.

Cal destacar que en aquesta III Trobada s’ha comptat amb la participació de la Direcció General d’Inclusió Social de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, qui ha explicat la seua experiència en matèria de voluntariat social.

Deixa el teu comentari