Naixen milers de samarucs en el Llac Viu del Oceanogràfic

L’espècie emblemàtica valenciana, en perill d’extinció, troba un hàbitat apropiat i lliure d’espècies invasores

La Fundació Oceanogràfic col·labora amb la Conselleria en diversos programes de conservació d’espècies autòctones

Milers d’alevins de l’emblemàtic samaruc (València hispanica), diminut peix en perill d’extinció, han fet eclosió després d’aconseguir reproduir-se l’espècie en el Oceanogràfic gràcies a les condicions naturals del Llac Viu, un gran espai aquàtic que ha sigut transformat de piscines clorades a un àmbit natural amb flora i fauna locals.

El novembre passat, la Direcció General de Medi natural va introduir, per primera vegada, en la “albufereta” del *Oceanogràfic uns mil exemplars de samaruc, criats en captivitat en el Centre de Conservació d’Espècies Dulciaqüícoles de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en El Palmar (PN de L´Albufera).

Amenaçats per la destrucció d’hàbitat i la competència d’espècies invasores, el departament autonòmic, que dirigeix Mireia Mollà, va considerar que l’ecosistema que s’ha creat des de fa uns anys en els llacs del Oceanogràfic té totes les garanties per a allotjar aquesta particular espècie.

Així mateix va valorar el gran valor divulgatiu, que suposa donar a conéixer l’espècie i difondre la delicada situació d’aquests *pececitos al 1,5 milió de visitants que passen anualment per les instal·lacions del centre.

Un espai lliure d’espècies invasores

Els exemplars, a causa de la seua xicoteta grandària i estratègies vitals, van romandre amagats durant alguns mesos, però finalment, s’han expandit en un hàbitat que ha resultat adequat per a la seua reproducció.

Els animals han pogut aprofitar tots els racons i protecció que concedeix la vegetació subaqüàtica amb plantes i algues en una aigua d’excel·lents condicions fisicoquímiques. A més, s’han beneficiat de l’absència de competidors, fonamentalment espècies exòtiques invasores, una de les principals causes de regressió de l’espècie al costat de la pèrdua d’hàbitat. La gran quantitat d’aliment present en l’aigua, rica en fitoplacton i zooplacton, així com la presència d’amfibis, peixos i ocells propis del Oceanogràfic com a ocells visitants d’aiguamolls pròxims, afavoreix l’equilibri i permet el correcte desenvolupament de les diferents espècies en aquest nou ecosistema.

De la mà de la Conselleria, la fundació Oceanogràfic farà un seguiment de la població i a la tardor s’avaluarà el seu estat per a determinar el següent passe a donar amb aquesta joia biològica valenciana.

Col·laboració institucional

Aquesta acció s’uneix a una altra mena de projectes en els quals col·labora la Fundació Oceanogràfic amb el citat departament autonòmic per a la conservació i reproducció d’espècies de fauna i flora amenaçades.

Així es duen a terme projectes de col·laboració amb espècies com el xarxet marbrenc, fotja banyuda, gallipatos, tortuga d’estany, tortugues de terra i la flora com la jara de Cartagena o les plantes subaqüàtiques com el Ceratophyllum submersum.

Comenta la notícia