Oltra assegura que el pròxim any es destinaran 350.000 euros per a identificar a les víctimes del franquisme afusellades a Paterna

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el Consell destinarà en els pressupostos de 2019 “una partida de 350.000 euros per a l’engegada d’un banc d’ADN, en col·laboració amb Fisabio, que facilite la identificació de les víctimes” del franquisme executades a Paterna i enterrades en una fossa comuna del cementeri.

“Aquesta partida forma part del crèdit d’1.100.000 euros destinats pel Govern del Botànic a l’Institut de Memòria Democràtica”, ha afegit.

Així mateix, ha informat que també es destinarà el pròxim any “un crèdit de més de 614.000 euros per a l’obertura a la Comunitat Valenciana de fosses de víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, de les quals 450.000 euros es destinaran a subvencionar a les associacions memorialísticas”.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant l’acte commemoratiu de l’I aniversari de la Llei Valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència, “una llei necessària per a la justícia, la reparació i la no-repetició” que s’ha celebrat en el Palau dels Catalá de Valeriola amb la presència de més de 80 familiars de víctimes afusellades a Paterna i representants de les associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 112, de la Fossa 113 i de l’Associació de Memòria Històrica de Carlet.

“Aquest país té encara un deute amb les famílies de les persones assassinades, afusellades o desaparegudes que volen tancar el seu duel, que necessiten tancar ferides que encara sagnen”, ha assenyalat.

Per açò, la vicepresidenta ha manifestat “el compromís absolut d’aquest Consell amb la gent invisibilizada. Per açò, volem renovar el nostre suport a la recuperació de la memòria històrica, per a construir un futur democràtic d’igualtat, llibertat i solidaritat, on totes les persones tinguen garantits els mateix drets i les acarones oportunitats. Encara que estiguen mortes”, ha puntualitzat.

Oltra ha assenyalat que no es tracta solament de “un gest ètic, d’un homenatge buit de contingut, sinó que es concreta amb unes línies pressupostàries necessàries per a dur a terme els objectius de la Llei i contribuir així als principis de reparació, memòria i justícia”.

En la seua intervenció, la vicepresidenta Oltra s’ha referit en concret als afusellaments ocorreguts en el mur del cementeri de Paterna després de la fi de li Guerra Civil, on es calcula que van ser afusellades 2.238 persones, 19 d’elles dones, entre 1939 i 1956 i que van ser enterrats en aquest cementeri, “la major fossa comuna d’Espanya”.

“Una societat democràticament sana necessita fer justícia, fer memòria, que és la garantia final perquè la societat valenciana no oblide mai als quals van ser víctimes de la repressió”, ha afirmat. “Per açò, les famílies d’aquestes víctimes són un símbol de la defensa de la llibertat, la democràcia i la lluita pels drets polítics, civils i socials”.

Un any de la Llei Valenciana de Memòria Històrica

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha destacat que la Llei Valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència “és una de les més ambicioses i avançades en tot l’Estat, i un compromís inclòs en l’Acord del Botànic”.

Així, ha repassat algunes de les mesures que ja s’han engegat durant aquest primer any, entre les quals cal assenyalar la creació d’una Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica o la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i entitats locals per a projectes i iniciatives en matèria de recuperació de la memòria històrica.

A més, “s’han finalitzat els treballs d’elaboració de mapes de les zones on es localitzen, o es creu que estan, restes de víctimes executades durant la guerra o la postguerra en les províncies de València i Alacant, les dades de les quals estan sent supervisats per l’Institut Cartogràfic Valencià, mentre que els de la província de Castelló s’estan ultimant”.

Deixa el teu comentari