Quart de Poblet celebra un cim sobre projectes europeus d’ocupació i innovació juvenil

L’esdeveniment ha reunit 40 representants de països membres de la UE per a arribar a acords i adoptar iniciatives provades amb èxit

Quart de Poblet ha acollit un cim sobre projectes europeus d’ocupació i innovació juvenil. L’esdeveniment ha reunit quaranta representants de països de la Unió Europea amb l’objectiu d’arribar a acords que fomenten l’ocupació i adoptar mesures per a l’emprenedoria.

Els participants han posat en comú les iniciatives empreses en les seues localitats i que s’han executat amb èxit. D’aquesta manera, altres territoris podran replicar-los tenint les claus per a aconseguir l’objectiu, que és incrementar l’ocupació juvenil.

A aquesta reunió internacional, celebrada en el Centre Cultural El Casino i que va congregar a més de cent vint persones, a més de les quals estaven connectades de manera en línia, va assistir la directora general d’Ocupació i Formació de LABORA, Rocío Briones.

Un dels exemples de bones pràctiques que es va posar en comú va ser la proposta de Quart és Europa de crear una Agència Europea d’Inserció Laboral. El regidor de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, ha proposat un sistema que facilite que totes les persones de la UE puguen trobar treball en qualsevol punt d’Europa.

L’Agència inclouria no sols llicenciats, graduats o joves, que solen tindre més fàcil l’accés a eines i portals per a realitzar cerques d’ofertes de treball, sinó també a treballadors amb FP, formació en oficis i, sobretot, a persones en risc d’exclusió social i necessitats d’integració.

Cada vegada amb major freqüència, i a causa de la crisi econòmica provocada per la pandèmia, la ciutadania es mostra més oberta a desplaçar-se a qualsevol lloc que li oferisca una font d’ingressos, sense importar el lluny que estiga o l’idioma que es parle. Enmig de la borrasca laboral, moltes persones han hagut de llançar-se a la cerca de nous camps d’activitat per a mantindre’s a flotació.

En l’últim any, una quarta part dels espanyols emprats ha canviat de treball, d’acord amb una anàlisi de Randstad Research publicat a la fi d’abril.

L’Agència Europa d’Inserció Laboral seria una eina molt pràctica no sols per als demandants d’ocupació sinó també per a les empreses, entitats, administracions o associacions que necessite cobrir un lloc de treball i que no trobe persones candidates en la seua localitat.

Així, per exemple, existeixen jaciments d’ocupació molt sol·licitats que són molt difícils de cobrir. Tal és el cas dels tècnics d’instal·lació d’energies renovables, intel·ligència artificial o big data, que tenen el lloc de treball assegurat en qualsevol lloc d’Europa.

Un altre dels projectes creats pel consorci i que es va posar com a exemple de bones pràctiques va ser la guia metodològica, el curs en línia i l’aplicació mòbil sobre orientació laboral.

El projecte ‘Voccess’, que coordina l’associació Backslash de Quart de Poblet, i en el qual col·labora activament l’equip de Quart és Europa, és una eina tecnològica molt eficaç per a gestionar processos de cerques d’ocupació. En ella es poden incloure vídeos tutorials o perfils audiovisuals accessibles per a consultar. És finançat pel programa Erasmus+ de la Comissió Europea sota l’acció KA2 i té un pressupost global de 96.000 euros. L’objectiu principal del projecte és facilitar l’orientació laboral dels joves entre 16 i 28 anys, ajudant-los a trobar la seua vocació i quin tipus de professions o estudis són més apropiats per a ells. Els socis del projecte provenen d’Espanya, Itàlia, Bulgària, Macedònia i Turquia.

Actualment, més de 17 milions de ciutadans de la UE viuen i treballen en un país comunitari diferent del seu. Cada dia, 1,4 milions d’ells treballaran a un altre estat membre i s’efectuen 2,3 milions de desplaçaments per a la prestació de serveis entre països comunitaris.

La Unió Europea té com a objectiu augmentar la mobilitat laboral equitativa eliminant obstacles que la dificulten i procura assegurar-se que els treballadors mòbils dins del territori no siguen enganyats i d’ajudar a coordinar la lluita contra el treball no declarat.

No obstant això, no existeix una Agència que pose en comú tots els projectes que s’han realitzat o que s’estan realitzant i els pose en pràctica per a facilitar els objectius d’inserció laboral d’uns certs col·lectius.

Comenta la notícia