Sueca s’acull a la revisió dels valors cadastrals a la baixa anunciada per Hisenda

El nou rebut de l’IBI i la plusvàlua es reduirà en uns cèntims

L’Ajuntament aprova modificar sensiblement els tipus de l’IBIU i la plusvàlua si es revisen els valors cadastrals per assegurar la sostenibilitat financera del consistori però garanteix que no incrementarà la càrrega fiscal dels contribuents

sueca_q17Sueca, 18/10/2016.El ministeri d’Hisenda ha aprovat recentment de forma oficial la revisió dels valors cadastrals d’un total de 183 municipis del territori valencià entre els quals està inclòs també Sueca. La revalorització anunciada ha estat a instància dels mateixos consistoris que van sol·licitar a la Direcció General del Cadastre que actualitzara els percentatges de referència per al 2017. En el cas de Sueca el coeficient d’actualització dels valors cadastrals que la Direcció General del Cadastre va proposar incorporar en el seu dia al Projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 és del 0,92, atés que actualment es troben en una mitjana per damunt del 50% del valor de mercat. El que suposa un 8% menys del valor cadastral.

Després de l’anunci del Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament de Sueca ha aprovat en el ple extraordinari celebrat este matí la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IIVTNU, l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Natura Urbana o plusvàlua, aprovant el tipus de gravamen del 16% per al pròxim exercici, un punt superior al vigent. Segons explica la titular d’Hisenda, Noelia Benedito, queda lluny encara del màxim que se situa en el 30%.

D’altra banda, el consistori també ha aprovat en el ple modificar el tipus de gravamen d’IBI-urbana a aplicar per a l’exercici 2017 al 0,488%. Esta modificació suposa un lleuger increment respecte al tipus vigent, tot i això el govern local remarca que Sueca és un dels municipis que, fins i tot amb esta modificació, té un dels tipus més baixos d’IBI en comparació amb la resta de pobles del voltant de la comarca, amb un nivell similar de serveis i infraestructures. En este sentit, l’alcaldessa, Raquel Tamarit, ha explicat també que altres municipis que han baixat el tipus d’IBI, s’ho han pogut permetre perquè tenien un tipus molt elevat que en alguns casos fregava el màxim de l’1,1%.

Segons ha explicat la regidora d’Hisenda, Noelia Benedito, tot i la modificació, no obstant, el contribuent pagaria uns cèntims de menys en el rebut – en cap dels casos sofriria un increment en el seu tribut- degut a l’actualització dels valors cadastrals.

En ambdós casos, la modificació dels tipus de gravàmens quedaria subjecta i condicionada a l’aprovació de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2017 dins del termini previst legalment. En cas contrari, els tipus de gravàmens continuarien sent els vigents actualment.

Benedito ha insistit “el valor cadastral, pel que fa als ingressos municipals, afecta directament a l’IBI i la plusvàlua però també és important per a altres impostos, com el de patrimoni, el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, l’impost sobre associacions i donacions i l’impost sobre la renda de les persones físiques” i ha continuat “tot i que la càrrega fiscal serà ínfimament inferior a l’actual, l’actualització de valors cadastrals beneficiaria al contribuent en la resta d’impostos i també en d’altres qüestions com en la sol·licitud de beques o altre tipus d’ajudes socials on també es tenen en compte”.

Des del govern local sostenen que, tot i la voluntat de reduir la càrrega fiscal dels contribuents de Sueca, consideren que seria inviable reduir els ingressos del consistori en concepte d’estos impostos en estos moments, atenent també a la conjuntura econòmica del territori valencià que pateix un infrafinançament per part de l’Estat respecte a altres autonomies, perquè cal garantir la sostenibilitat financera del consistori de manera que es puga fer front a les despeses i obligacions adquirides.

La regidora d’Hisenda ha manifestat també la voluntat del govern local de valorar la possibilitat de sol·licitar pròximament una nova ponència de valors per ajustar-los als reals del mercat actual. Benedito ha assenyalat que l’última ponència cadastral es va realitzar l’any 2007, en ple boom immobiliari i la pròxima no es podrà sol·licitar fins transcorreguts deu anys des de l’anterior, és a dir, l’any vinent.

Les dos propostes de la Regidoria d’Hisenda s’han aprovat amb els vots a favor dels regidors de l’equip de govern, els vots en contra dels regidors del Partit Popular i l’abstenció dels regidors del Grup Municipal Socialista i la regidora de Ciutadans Sueca.

Deixa el teu comentari