TornarMarzà: ‘La col·laboració amb el Consorci de Bombers de València afavoreix el desenvolupament de competències professionals de l’alumnat en el camp de la seguretat’20/

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit a una demostració que alumnes de cicles formatius d’Emergències i Protecció Civil i unitats del Consorci Provincial de Bombers de València han dut a terme a les instal·lacions del complex del Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP) de Cheste.

El conseller ha estat acompanyat per la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i pel diputat de Medi Ambient de la Diputació de València, Josep Vicent Bort, i per la directora genreal de Formació Professional i Ensenyaments de Régim Especial, Marina Sánchez.

Les demostracions s’han fet amb motiu de la signatura del conveni de col·laboració entre Educació i el Consorci Provincial de Bombers, que depén de la Diputació de València. Aquest conveni preveu la utilització d’espais, locals, instal·lacions i equipament del Consorci per part dels cicles formatius de la branca de seguretat i medi ambient.

Per al conseller, “una Formació Professional de qualitat ha de garantir un ensenyament adequat en una realitat canviant. La col·laboració que fem amb el Consorci permet que els alumnes dels cicles formatius d’Emergències i Protecció Civil puguen desenvolupar encara millor les competències professionals necessàries en el camp de la seguretat”.

La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha expressat el seu compromís amb “l’objectiu de seguir col·laborant amb les diferents conselleries per a millorar la vida de les persones”, i ha destacat que “en aquesta ocasió, col·laborem per posar a disposició dels ciutadans tots els mitjans al nostre abast per tal de millorar la qualitat de l’educació pública”.

Maria Josep Amigó ha subratllat que “la col·laboració entre administracions és fonamental en casos com aquest, perquè aquest conveni no té cap cost per a les arques públiques, simplement estem posant a l’abast instal·lacions i materials dels quals ja disposem”.

En les demostracions ha participat l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà d’Emergències i Protecció Civil i de grau superior de Coordinació d’Emergències i Protecció Civil del CIPFP Cheste i de l’IES Les Alfàbegues de Bétera, a més de la Unitat de Risc Tecnològic (URT) i el Grup Especial de Rescat en Altura (GERA) del Consorci Provincial de Bombers de València.

La jornada ha començat amb una exhibició de la Unitat de Risc Tecnològic (URT) del Consorci Provincial de Bombers de València a la piscina del complex educatiu de Cheste. A continuació, l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà d’Emergències i Protecció Civil ha fet un rescat aquàtic dins de la piscina coberta.

Els alumnes també han fet una demostració d’intervenció en incendi, amb una simulació d’incendi en una residència d’estudiants a la torre residència 2 del complex. En aquest edifici del complex, l’alumnat ha fet, així mateix, una demostració de rescat en altura.

Per acabar, el Grup Especial de Rescat en Altura (GERA) del Consorci Provincial de València ha dut a terme una simulació d’evacuació en helicòpter d’una persona ferida al camp de futbol del complex educatiu.

Cicles formatius d’Emergències i Protecció Civil

Dins de la família professional de seguretat i medi ambient, el sistema educatiu valencià ofereix un cicle formatiu de grau mitjà d’Emergències i Protecció Civil i un cicle formatiu de grau superior de Coordinació d’Emergències i Protecció Civil. Un total de 531 alumnes estudien, actualment, aquests ensenyaments per tot el territori valencià.

Aquests dos cicles formatius s’oferten al CIPFP de Cheste, l’IES Les Alfàbegues de Bétera, l’IES Leonardo da Vinci d’Alacant i el CIPFP Valle de Elda. A més, el cicle formatiu de grau mitjà d’Emergències i Protecció Civil també es pot cursar a l’IES Jérica-Viver.

Els estudis de grau mitjà habiliten per a exercir de capatàs d’extinció d’incendis forestals; de bomber forestal, de serveis municipals i provincials, o de mancomunitats i consorcis, i com a tècnic d’emergències de les FF.

El grau superior permet exercir com a tècnic de gestió en protecció civil, en incendis forestals i com a coordinador de protecció civil i d’emergències ordinàries.

Conveni de col·laboració

El conveni de col·laboració signat entre les dues institucions té com a objectiu la cessió, per part del Consorci, d’espais, locals, instal·lacions i equipament per a la realització d’activitats formatives dels cicles formatius de la branca professional de seguretat i medi ambient, concretament dels cicles formatius d’Emergències i Protecció Civil.

A més, el Consorci es compromet a col·laborar amb l’alumnat en la recerca de llocs formatius per a cursar el mòdul de formació en centres de treball.

Per la seua banda, la Conselleria es compromet a supervisar i coordinar totes les accions, destinant-hi el personal docent i especialista necessari, i a ajudar l’alumnat que es desplace als espais del Consorci amb una assegurança d’incidents i responsabilitat civil.

Deixa el teu comentari