LA UNIÓ coordina el grup operatiu estatal Bioviti que pretén utilitzar la biodiversitat com a eina competitiva per als viticultors

7 d’agost de 2018.- El grup operatiu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació #Bioviti, que pretén utilitzar la biodiversitat com a eina de competitivitat per als viticultors, acaba de donar els seus primers passos amb una reunió celebrada a València.

Coordina aquest grup LA UNIÓ de Llauradors i té com a socis a altres entitats rellevants del sector com la Asociación Gallega de Cooperativas Agroalimentarias (Agaca), la DO Vinos Utiel-Requena, Fundación Global Nature, Unión de Campesinos de Castilla y León (UCCL) i l’Instituto Tecnológico de Galicia.

Aquest grup pretén afavorir la biodiversitat en la producció de vi des d’una doble perspectiva, la mediambiental mitjançant la recuperació del sòl en particular i de l’ecosistema en general i, l’econòmica, per a reduir l’ús de fitosanitaris i dotar de valor afegit a la comercialització d’aquests vins.

L’objectiu final d’aquest Grup Operatiu és que tots els socis treballen conjuntament per a definir i intentar engegar un gran projecte on es pretenen identificar les pràctiques més idònies per a la millora en les explotacions de vinyes utilitzant la biodiversitat com a servei ecosistèmic. A més, el projecte va a contemplar la realització, control, monitoreig i seguiment d’aquestes bones pràctiques, com són:

* Cobertes Vegetals. Partint del tipus de sòl, la climatologia i el règim de precipitacions i/o reg, s’hauria de poder establir el tipus de coberta vegetal més adequada. Variables quant a estacionalitat, tipus de sòl, tipus de coberta…

* Tanques i altres infraestructures ecològiques. Valorar com les tanques, arbres, i altres infraestructures frenen l’erosió i fan de reservori de la biodiversitat.

* Agrodiversitat. Basant-se en les varietats autòctones de cada zona, caldria avaluar, comparativament amb les no locals, l’estabilitat en rendiment fins i tot davant circumstàncies climàtiques adverses, la resiliència davant les plagues, l’adaptació al canvi climàtic.

Els principals resultats del grup operatiu es van a publicar en la web que s’està construint a aquest efecte, així com tots els materials formatius generats. A més, com la majoria dels components del Grup ja tenen experiència en la gestió de la biodiversitat i en l’execució de projectes es va utilitzar la web per a posar a la disposició dels interessats material sobre la gestió de la biodiversitat com a instrument positiu cap a l’agricultura.

 

 

Altres dels resultats de l’engegada del projecte final d’aquest grup operatiu van a ser la creació de:

* Manuals, guies, formació i informació dirigides als viticultors i cellers perquè les puguen implementar en les seues explotacions o instal•lacions.

* Plans de mesures polítiques i de reglaments dirigit a les Administracions públiques i a les Denominacions d’Origen amb l’objectiu que ho puguen implementar en les seues polítiques o reglaments.

El Grup Operatiu està subvencionat pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient amb fons provinents del FEADER i dins del Programa Nacional de Desenvolupament Rural. El pressupost per a la preparació del projecte innovador ascendeix a aproximadament 40.000 €.

Deixa el teu comentari